Japanse minister: militairen uit VS 'mogen naar huis'

TOKIO, 1 okt. De Japanse minister van defensie Yozo Ishikawa heeft het afgelopen weekeinde gezegd dat de Amerikaanse troepen in Japan wat hem betreft 'naar huis mogen gaan'. De minister reageert hiermee op een vorige maand door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangenomen wetsontwerp, waarin staat dat de 50.000 Amerikaanse militairen over een periode van tien jaar Japan zullen verlaten indien Tokio niet bereid is alle kosten op zich te nemen. De Japanse regering betaalt nu 45 procent van de kosten (2,7 miljard dollar) en heeft toegezegd dit percentage op te zullen voeren tot 60 procent. De senaat heeft het wetsontwerp nog niet behandeld. Ishikawa noemt de Amerikaanse opstelling 'belachelijk' en zei niet tegen een verlengd verblijf van de Amerikanen te zijn, maar voegde er aan toe: 'Wij hebben hen nooit gevraagd hier te blijven.' (AP)