Japan neemt maatregelen tegen daling koersen opeffectenbeurs

TOKIO, 1 okt. Japan heeft maatregelen genomen om een eind te maken aan de voortdurende daling van de koersen op de effectenbeurs van Tokyo. Minister Hashimoto van financien maakte vandaag bekend dat de optiehandel wordt beperkt en dat kredietfaciliteiten worden vereenvoudigd.

De maatregelen kwamen nadat de Nikkei-index vandaag opnieuw met bijna 762 punten (bijna vier procent) was gedaald tot 20.222 punten en tijdens de handel zelfs onder de grens van 20.000 punten terecht was gekomen. Handelaren hebben de maatregelen met scepsis begroet.

Door de aangekondigde maatregelen, die over ongeveer vijf dagen in werking zullen treden, wordt het eenvoudiger om aandelen op krediet te kopen. Verder worden de openingstijden van de optiebeurs beperkt en krijgen verzekeringsmaatschappijen ruimere mogelijkheden om aandelen te kopen.

Hashimoto zei op een persconferentie dat de Japanse centrale bank bij het bepalen van haar monetaire beleid van de noodzaak van stabiele aandelenkoersen dient uit te gaan. Hij zei overigens aan te nemen dat de centrale bank die noodzaak onderkent, maar dat het de vraag is of de markt zich dat wel voldoende bewust is (Reuter).