Intifadah laait weer op in de bezette gebieden

TEL AVIV, 1 okt. Bij ernstige botsingen tussen Israelische troepen en Palestijnen zijn het afgelopen weekeinde twee Palestijnen gedood en tientallen gewond. Israels strenge strafmaatregelen tegen het Palestijnse vluchtelingenkamp El-Bureij in de Gazastrook, waar eerder een Israelische soldaat werd vermoord, heeft de intifadah, de Palestijnse volksopstand, nieuw leven ingeblazen. Israelische militaire kringen oordeelden de laatste maanden nogal schamper over de kracht van de intifadah omdat de geweldadige Palestijnse massademonstraties die zo kenmerkend waren voor de beginperiode van de Palestijnse volksopstand, niet meer plaatshadden.

De algemene staking tegen het Israelische optreden in El-Bureij, die gisteren in de grote steden in de bezette gebieden in acht werd genomen, wordt vandaag in de Gazastrook op bevel van de fundamentalistische-islamistische organisatie Hamas voortgezet. In El-Bureij zijn door het leger om veiligheidsredenen tientallen huizen aan weerszijden van de toegangsweg met de grond gelijk gemaakt.

Gisteren werd een kleine gemotoriseerde Israelische eenheid die het dorp Jammain nabij Nablus binnenreed door scholieren en burgers aangevallen. Over dit zeer ernstige incident, waarbij een Palestijn werd gedood en ten minste 21 gewond, van wie 4 ernstig, lopen de versies uiteen. Zeker is in ieder geval dat de Israelische soldaten met scherp schoten toen zij door hun voorraad plastic- en rubberkogels heen waren.

Zowel zaterdag, Grote verzoendag, als gisteren kwam het ook in Jeruzalem tot reeksen incidenten. Volgens Israelische bronnen probeerden tegen de honderd gemaskerde en met slaag- en steekwapens uitgeruste Palestijnse jongeren uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Shuafat naar de Klaagmuur op te trekken waar duizenden joden in diep gebed waren verzonken. Drie Palestijnen van deze groep werden bij een botsing met de grenspolitie gewond. Ook werden auto's in Jeruzalem in brand gestoken. Een toeriste uit Ierland werd door een steen aan het hoofd gewond.

    • Salomon Bouman