Hardere aanpak tegen snelheidsovertreders

DRIEBERGEN, 1 okt. De Algemene Verkeersdienst treedt vanaf vandaag actiever op tegen overtredingen van de maximumsnelheden op autowegen. Tot oktober volgend jaar zullen driehonderdduizend bekeuringen worden uitgedeeld, hoewel het aantal overtredingen aanmerkelijk hoger ligt.

Een derde van de overtreders wordt door de politie aangehouden om als voorbeeld te dienen voor andere weggebruikers. De overigen worden gefotografeerd en krijgen een acceptgiro thuis. Dat heeft een woordvoerder van de verkeersdienst vanochtend bevestigd.

Automobilisten in de Randstad zullen het meest merken van de campagne, omdat deze zich zal toespitsen op de gedeelten autoweg waar niet harder dan honderd kilometer per uur mag worden gereden. De Verkeersdienst krijgt voor de campagne structureel negen miljoen gulden extra van het ministerie van Justitie. Met dit geld worden dertig nieuwe agenten aangetrokken en auto's en radars aangeschaft. Daarnaast zal de verwerking van alle processen verbaal centraal in Driebergen worden geregeld.

De automobilisten die worden aangehouden, krijgen een sticker met de tekst 'ik doe mee' en een afbeelding die verwijst naar de snelheidslimiet. Het is de bedoeling dat bestuurders de sticker op de achterruit van de auto plakken en zich daarmee 'verplichten' zich aan de limiet te houden. De verkeersdienst heeft veertigduizend van dergelijke stickers gedrukt.

De stickeractie is opgezet in navolging van de 'ik rij alcoholvrij'-actie van Veilig Verkeer Nederland. Volgens de woordvoerder van de Verkeersdienst is die campagne een groot succes. Achter het stuur gaan zitten met alcohol op wordt als gevolg van de campagne tegenwoordig 'a-sociaal' gevonden door de omgeving van de automobilist, aldus de woordvoerder. Dat moet eveneens gaan gelden voor het overschrijden van de snelheidslimiet.