Geen opponent Vanderlijde

VUGHT, 1 okt. Op aandringen van voorzitter Samaranch van het Internationaal Olympisch Comite wordt het Olympische boksprogramma flink aangepakt. De excessen met scheidsrechters in 1988 in Seoul leidden al tot waarschuwingen om deze vechtsport compleet te weren. Het boksen moet worden gezuiverd van juryblamages en het aantal deelnemers verkleind. In Barcelona zullen in 1992 honderd boksers minder aanwezig zijn dan in Zuid-Korea. Zo mag Europa maar negen afgevaardigden leveren in het super-zwaargewicht. Arnold Vanderlijde kan zich niet voorstellen dat hij daar niet bijhoort. 'Maar, ik zou niet weten hoe de selectie wordt gemaakt', zei de topbokser zaterdag in Vught, waar Nederland, met uitblinker Orhan Delibas, de interland tegen Denemarken verloor.

Ook NBB-voorzitter Los tast wat deze ontwikkeling betreft nog in het duister. Hij hoopt dat de vergadering van de Europese boksunie in december duidelijkheid verschaft. Tevoren komt de wereldbond al bijeen. Machtigste man daarin is de Oostduitser Wehr. Hij kwam ongeschonden uit de strijd al vlogen de verwijten de secretaris-generaal in Seoul om de oren. In Vught was Vanderlijde, die de Nederlandse amateur-bokswereld al lang domineert, non-playing captain. Hij zou als super-zwaargewicht in de ring verschijnen maar de Denen vonden het bij nader inzien niet zo'n goede gedachte om hem een tegenstander te leveren. De 27-jarige Europese kampioen toonde een andere zijde van zijn persoonlijkheid. Hij pepte zijn teamgenoten luidruchtig op en vertegenwoordigde de kledingsponsor van de bond.

Komend weekeinde zal Vanderlijde wel in de ring verschijnen bij een toernooi in Berlijn. Hij moet tot aan de Olympische Spelen vormbehoud tonen om in aanmerking te komen voor deelneming. Boksen zal bij de Olympische Spelen in 1992 overigens niet meer in twee ringen tegelijk, maar in een ring plaats vinden. De negen boksers per gewichtsklasse zullen in Europa geselecteerd worden met een inbreng van maximaal een bokser per land. Het Europese kampioenschap volgend jaar mei zal een belangrijke graadmeter zijn.