Evacuatieplan Cambodjanen

BANGKOK, 1 okt. De Thaise regering heeft opnieuw een plan gelanceerd voor het overbrengen van 100.000 Cambodjaanse vluchtelingen uit de door het verzet gecontroleerde kampen naar neutrale onderkomens. Dat hebben functionarissen vandaag gezegd. Eerder dit jaar stuitte een soortgelijk voorstel op verzet van hoge militairen.

Langs de Thais-Cambodjaanse grens verblijven naar schatting 300.000 vluchtelingen in kampen die worden gecontroleerd door de drie verzetsbewegingen. Volgens het nieuwe voorstel van het Thaise ministerie van binnenlandse zaken moeten 31.000 Cambodjanen uit kampen van de Rode Khmer, 60.000 uit het kamp van prins Norodom Sihanouk en 9.000 vluchtelingen uit het kamp van de rechts-nationalistische KPNLF worden opgenomen in een nieuw groot complex.

In de huidige opzet voorzien de Verenigde Naties en hulporganisaties de vluchtelingen van voedsel en andere eerste levensbehoeften, terwijl de verzetsgroepen de kampen leiden. Het verzet gebruikt de kampen als uitvalsbasis voor de guerrillaoorlog en het recruteren van soldaten. De Thaise regering wil volgens waarnemers, nu de bespreking van een vredesplan van de VN voor het eerst een oplossing voor het slepende Cambodjaanse naderbij brengt, het verzet dwingen tot een cooperatieve houding. (AP, Reuter)