Duitse liberalen willen coalitie voortzetten

BONN, 1 okt. De liberale FDP wil de bestaande Westduitse regeringscoalitie met de CDU/CSU in het verenigde Duitsland voortzetten. Minister Hans-Dietrich Genscher is haar lijsttrekker voor de Bondsdagverkiezingen op 2 december. Dit heeft het FDP-congres dit weekeinde in Neurenberg besloten.

Het congres stelde als voorwaarde dat de FDP tenminste haar huidige aantal van vier ministers in de 'succesvolle' coalitie houdt. De 63-jarige Genscher, die bijna unaniem als lijsttrekker werd gekozen, moet in een volgend kabinet-Kohl vice-kanselier en minister van buitenlandse zaken blijven. Het congres legde zo'n claim niet op de portefeuilles van de ministers Molleman (onderwijs), Haussmann (economische zaken) en Engelhard (justitie), van wie de laatste twee niet onomstreden zijn in de eigen partij. Van Molleman, voorzitter van de grootste FDP-afdeling (Noordrijn-Westfalen), is bekend dat hij graag naar Binnenlandse Zaken zou gaan.

De FDP wil op 2 december meer dan 10 procent van de stemmen halen (nu 9,1). Zij vraagt in haar verkiezingsprogramma o.a. bekorting van de militaire dienstplicht (en de vervangende dienst) tot negen maanden, het einde van het miljardenproject-Jager '90 (een nieuw gevechtsvliegtuig), abortusvrijheid in de eerste drie maanden van de zwangerschap, opheffing van de winkelsluitingswet en (in de huidige DDR) opheffing van de maximum-snelheid op autowegen.

Verder wil de kleinste regeringspartij naast de Duitse eenheid, waarvoor de populaire Genscher zeer veel heeft gedaan, vooral het thema belastingverlaging hanteren voor haar profilering in de verkiezingscampagne. Partijvoorzitter Otto graaf Lambsdorff herhaalde dat de FDP belastingverhoging om de kosten van de Duitse eenwording te dekken onnodig en ongewenst acht. Hij kritiseerde de SPD en sommige CDU'ers die daarvoor wel een fiscaal offer vragen. In plaats daarvan kan beter op de overheidsuitgaven worden bezuinigd.

Van haar kant, zei Lambsdorff, 'staat de FDP erop' dat er in de huidige DDR de komende tien jaar afzonderlijke lagere belastingen moeten komen. Zo niet, dan bestaat het risico, zei hij, dat er daarvandaan wegens grote economische problemen helemaal geen belastingopbrengst komt.

Over de vorige week vrijdag als SPD-kanselierskandidaat gekozen Lafontaine zei de FDP-voorzitter: 'Als Oskar Lafontaine zich uitgeeft voor de uitvinder van de Duitse eenheid, dan kan men netzogoed koning Herodes de uitvinder van de kinderbescherming noemen'. Aan de 'ver naar rechts afdrijvende' Beierse CSU is weinig plezier te beleven, ze zal bij komende verkiezingen wel 'een maatje kleiner worden', zei Lambsdorff.