Dood Britse loper werpt een smet op marathon Berlijn

ROTTERDAM, 1 okt. Kort voordat de zestigjarige Brit John Jerran samen met 25.000 atleten vooral gewone joggers en 64 rolstoelers onder de Brandenburger Tor wilde doorlopen, zakte hij in elkaar. Toegesnelde medici probeerden hem nog op de been te helpen, maar moesten constateren dat de man aan een hartaanval was overleden. Het indicent, dat na nog geen drie kilometer wedstrijd plaats vond, wierp een smet op de eerste marathon die gisteren door de nog slechts formeel gescheiden beide delen van Berlijn werd gelopen. 'Als de dood van deze man maar niet symbolisch is voor de hereniging van Oost- en West-Duitsland', begeleidde een commentator van een Westduits tv-station het gruwelijke beeld aan de voet van het monument.

Veertig tv-camera's stonden opgesteld op bekende Oostberlijnse plaatsen als Unter den Linden, de Karl-Marx-Allee, de Alexanderplatz en in West-Berlijn op de Kurfurstendamm, voor het Schoneberger Rathaus, de Potzdamer Platz, bij de Brandenburger Tor en op locaties waar nog delen van de Muur staan. Het waren vooral Japanse camera's, want de wedstrijd was compleet live in Japan te volgen. De hoofdsponsor van de marathon was een Japanse firma.

Voor een deel van de wedstrijdlopers was het hoofddoel als eerste door de Brandenburger Tor te lopen. Niet zozeer uit emotionele overwegingen, maar meer omdat voor de 'winnaar' een aantrekkelijke som geld klaar lag. De reiniging van de doorgang was drie dagen tevoren gereed gekomen en kostte 120.000 gulden. Voor honderden was het passeren van het historische monument daarentegen wel een emotioneel moment, want zij stopten om het op een foto vast te leggen.

Na zestien edities kende de marathon voor het eerst Oostduitse deelnemers, werd door de promotor van het evenement gezegd. Precies 1759 DDR-burgers stonden gisteren aan de start in de Tiergarten in West-Berlijn.

Maar organisator Milde gaf toe dat in het verleden al mensen uit de DDR meeliepen. 'Niet officieel. Het waren meestal mensen die zogenaamd een bezoek aan familie in West-Berlijn brachten. In 1983 was een oudere man uit Riesa de eerste DDR-deelnemer. Hij gaf zich op met de naam van zijn poes, bleek later. In totaal deden al 34 DDR-lopers mee. We wisten ervan, maar we wilden hen de startlicentie niet weigeren.'

Om negen uur stuurden de twee burgemeesters van Berlijn, Momper (West) en Schwierzina (Oost), de deelnemers uit zestig landen op weg. Twee uur en acht minuten later meldde de Australier Steve Moneghetti zich als eerste aan de finish op de Kurfurstendamm. Zijn tijd was in Berlijn nog niet eerder gerealiseerd. De overwinning leverde een premie van 27.500 gulden en een Mercedes op. Moneghetti zorgde met zijn tijd van 2 uur 8 minuten en 16 seconden voor de beste tijd van dit jaar.

Moneghetti was favoriet en al twee weken in Berlijn om zich voor te bereiden. Achter de Australier eindigde de Tanzaniaan Gidamis Shahanga als tweede. De Oostduitsers Jorg Peter en Stephan Freigang werden derde en vierde. Moneghetti loste de Italiaan Bordin af aan de kop van de wereldranglijst.

De snelste vrouw was Uta Pippig. Zij kwam een jaar geleden nog voor de DDR uit, maar is inmiddels van Potsdam naar Berlijn verhuisd. Zij zegevierde in 2.28.48, hetgeen ook een record voor de Berlijnse marathon was.

De Nederlandse Carla Beurskens verkeerde lange tijd in de waan dat zij in 2.30.00 als tweede vrouw achter Pippig over de eindstreep was gegaan. Toen later de officiele uitslag bekend werd stond de Poolse Renata Kokowska met 2.29.10 als tweede geklasseerd.