Damrak veert op na akkoord VS-begroting

ROTTERDAM, 1 okt. Positieve berichten uit de Verenigde Staten en Irak zorgden vanmorgen op de Amsterdamse beurs voor een opgewekte stemming. Het voornemen van de Japanse regering de aandelenmarkt te steunen kon in Tokio de aanhoudende koersval slechts remmen.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend opgeveerd in reactie op het akkoord over de vermindering van het Amerikaanse begrotingstekort en als gevolg van de oproep van de Iraakse dictator Saddam Hussein om tot een dialoog te komen over de situatie rond de Perzische Golf.

Toch was de toeloop op de aandelenmarkt in Amsterdam niet echt massaal, zeker niet gezien het lage koerspeil. Beleggers bleven zich voorzichtig opstellen. Maar met name de grote aandelenwaarden konden in de ochtenduren flink aantrekken. De stemmingsindex steeg snel van 92,4 naar 94,7, op welk niveau aarzeling begon op te treden. De verwachting dat de Amerikaanse rente op korte termijn zal gaan zakken zorgde ook voor een stijging van veel obligatiesoorten met rond de twee dubbeltjes.

Bij de grote aandelen waren stijgingen van een gulden of iets meer normaal. Van de internationals was Unilever laat in de ochtend fl.1,90 beter op fl.137,50 en Koninklijk Olie fl.1,30 op fl.136,90. Philips ging 60 cent omhoog naar fl.21,80 en KLM 70 cent naar fl.23,70.

In de financiele sector nam Aegon de leiding met een vooruitgang van fl.2,10 op fl.109,40. Heineken boekte een even grote winst op fl.118,60. Relatief vast was ook HCS met 90 cent stijging op fl.12,80. DSM werd fl.1,90 meer waard op fl.84 en de dollargevoelige Fokker fl.1,80 op fl.34,20.

Stork deed er fl.2,40 bij op fl.45,30, DAF fl.1,90 op fl.84 en Ahold fl.1,80 op fl.124,30. Polygram bleek beleggers een gulden meer waard op fl.30,80.

Bij de kleinere fondsen ging het allemaal wat langzamer. Hier was Berkel een dubbeltje beter op fl.1,85 en Multihouse 80 cent op fl.7,20. Hagemeyer trok fl.2 aan naar fl.97 en Twentse Kabel fl.3 naar fl.126. Ook enkele 'natte' bouwers, die regelmatig werk in het Midden-Oosten uitvoeren, lagen er goed bij. Boskalis steeg 70 cent naar fl.13 en Volker Stevin fl.3 naar fl.75.

De beleggingsfondsen kwamen wat tot rust. Het onroerend-goedfonds Wereldhave moest echter wel fl.1,30 inleveren op fl.155,20.

TOKIO - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokyo daalden vandaag voor de vijfde achtereenvolgende beursdag. De Nikkei-index van 225 aandelen ging omlaag met 761,64 punten ofwel ruim 3,6 procent tot 20.221,86. Afgelopen vrijdag bedroeg het verlies 788 punten.

De aanhoudende malaise op de beurs van Tokyo bracht de Nikkei-index aan het begin van de middag voor het eerst sinds februari 1987 onder de grens van 20.000 punten. De koersen wisten zich later op de dag te herstellen toen de Japanse regering liet weten maatregelen te overwegen om de aandelenmarkt te steunen. Daartoe behoort onder meer een versoepeling van de eisen inzake onderpand bij de aankoop van aandelen op krediet.