AC Milan houdt tegen Lazio schade beperkt door late treffer Evani

ROTTERDAM, 1 okt. AC Milan heeft zijn eerste punt van dit seizoen verspeeld. In Rome werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Lazio. De thuisclub kwam in de 55ste minuut op voorsprong door een doelpunt van de Westduitser Riedle. Het was de eerste treffer van de bij Werder Bremen weggehaalde international. AC Milan, spelend met Rijkaard, Gullit en Van Basten, leek op de eerste nederlaag van de competitie af te gaan. Een doelpunt in de laatste minuut, gemaakt door Evani, stelde het gelijke spel veilig.

Hoewel Gullit kort voor tijd een grote kans miste, kon hij terugzien op een goede wedstrijd. De Nederlandse international toont wekelijks progressie. Helemaal terug op niveau is hij echter nog niet.

Napoli won voor de eerste keer in deze competitie. De landskampioen versloeg Pisa, 2-1. De debutant leek zijn ongeslagen status vast te houden. Pas in de laatste seconden maakte de Braziliaan Careca het winnende doelpunt. Tot kort voor het begin van de wedstrijd was het onzeker of Maradona kon spelen. De Argentijnse international was geblesseerd aan zijn linkerbeen. Onder druk van de omstandigheden Napoli verloor dit seizoen al van twee andere nieuwelingen, Parma en Cagliari besloot de aanvoerder toch het risico te nemen.

Maradona zette zijn ploeg uit een strafschop op 1-0, nadat verdediger Perrara was neergelegd. Na de rust maakte Padovano gelijk. Careca voorkwam kort voor tijd hernieuwd gezichtverlies van de titelverdediger.

Inter keerde terug in de top door AS Roma te verslaan, 2-1. De ploeg uit Milaan miste op de beroerde grasmat van San Siro Matthaus en Ferri.

FC Barcelona bleef ook op de vijfde speeldag van de Spaanse competitie zonder verliespunt. De ploeg van Johan Cruijff won bij Tenerife, dat de wedstrijd met negen man beeindigde, met 1-0 door een treffer van Salinas.

In het eerste half uur had Tenerife met een goed gesloten verdediging en een optimaal werkende buitenspelval de aanval van FC Barcelona uitstekend in bedwang. Een uitval van Ronald Koeman bracht de thuisclub echter in verwarring. Daar kon Julio Salinas in de 34ste minuut van profiteren (0-1).

Van de twee clubs die na vier duels op twee punten volgden, viel Sporting Gijon terug door een nederlaag met 1-2 bij Osasuna. Real Madrid, dat weinig overtuigend op eigen veld met 2-1 won van Cadiz, bleef wel dezelfde afstand bewaren. Real nam in de achtste minuut de leiding door een treffer van de Mexicaan Hugo Sanchez. Dat bleek het enige hoogtepunt in de eerste helft van het matige duel tegen Cadiz, dat vier minuten na de hervatting de gelijkmaker van de Argentijn Husillos afgekeurd zag worden wegens buitenspel. Zes minuten later deed dezelfde speler het, ditmaal reglementair, over (1-1). Het antwoord van opnieuw Sanchez kwam twee minuten later.

In de Belgische competitie geven AA Gent en Club Brugge elkaar niets toe in de aanloop naar het onderlinge treffen van de komende week in Gent. Club versloeg Club Luik met 3-1 en AA Gent kwam met 1-0 bij Lierse SK goed weg. Beide clubs hebben dertien punten uit zeven wedstrijden. Ook Standard Luik is nog ongeslagen. Door de winst met 2-1 op FC Antwerp kwamen de Luikenaren op twaalf punten.

Liverpool is, bij gebrek aan werkelijke concurrentie, op recordjacht gegaan. De Engelse kampioen handhaafde zaterdag zijn honderd-procentscore door in een overigens teleurstellend duel met 1-0 te winnen van en bij Sunderland.

Gevoegd bij de reeks van vier zeges waarmee de ploeg het vorige seizoen besloot, kan de ploeg nu bogen op elf achtereenvolgende competitie-overwinningen. Volgende week kan het uit 1894 daterende record van Everton worden geevenaard. Momenteel heeft Liverpool in de eerste divisie al een voorsprong van zes punten. (RTR/ANP)