Tegenvallend resultaat drugsactie in Limburg

EIJSDEN, 29 sept. Een groots opgezette actie ter controle van het vervoer van drugs over de Belgisch-Nederlandse grens heeft gisteren in Zuid-Limburg tot slechts zes aanhoudingen geleid.

Aanleiding tot de actie was het toenemend aantal klachten van bewoners van de streek tussen Eijsden en Vaals over ernstige overlast van junks. Aan de zuidelijke grensposten werd alle uitgaande verkeer naar Belgie scherp gecontroleerd. De douane in noorderlijker gebieden, bij Susteren en Stein, controleerde het binnenkomende verkeer om vast te stellen wat grenspassanten zoal meenemen.

Een man werd aangehouden omdat hij op basis van de Opiumwet nog 148 dagen gevangenisstraf tegoed had, een ander werd ingerekend omdat hij dertig gram hasj bij zich had. De overige arrestanten waren een persoon die nog een boete van vijftig gulden moest betalen, een ongewenste vreemdeling, iemand die in het bezit was van een ploertendoder en iemand die illegaal kabels verbrandde. Bij de actie, die duurde van 14.00 uur tot 22.00 uur, waren honderdtien ambtenaren van de rijkspolitie, de gemeentepolitie, de douane en de Koninklijke Marechaussee betrokken.

Volgens een woordvoerster van de rijkspolitie district Limburg was de actie ondanks het geringe aantal aanhoudingen toch succesvol, omdat men hoopt op een preventieve werking. Zij weet het magere resultaat aan het feit dat 'het circuit' snel op de hoogte was van de actie. Het is volgens de woordvoerster zeker de bedoeling in de toekomst meer van dit soort acties uit te voeren.

Het besluit tot de actie werd genomen nadat was gebleken dat de verstoring van de openbare orde door drugsgebruikers in de trein van Maastricht-Eijsden-Luik na scherpe controles vrijwel geheel verdween. Bij die treinacties, eerder dit jaar, werden 68 personen aangehouden van wie 22 op grond van overtreding van de Opiumwet. Voor de acties werd in de trein openlijk drugs gebruikt en verhandeld, werden reizigers lastig gevallen en dreigden junks regelmatig met messen en andere wapens.

Na de treinactie nam de overlast langs de weg echter toe, omdat dealers en gebruikers zich nu per auto, motor of fiets verplaatsen. De actie van gisteren was bedoeld om die ontwikkeling te smoren.