Sovjet cargadoor koopt Oceana

ROTTERDAM, 29 sept. Het Russische cargadoorsbedrijf Transworld Marine Agency (TWM) neemt het sjor- en containerreparatiebedrijf Oceana over.

De verkoop wordt maandag beklonken. Dit heeft directeur Th. van Zonneveld van Transworld Marine gisteren bekendgemaakt. De overneming zal geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid van de 225 mensen die bij Oceana werken. De activiteiten van Oceana sluiten volgens Van Zonneveld goed aan bij Transworld Marine. Beide Rotterdamse havenbedrijven werkten al samen via een gezamenlijke dochter.

Voor de vakbonden komt de verkoop niet echt als een verrassing. J. Mooren van de vervoersbond FNV zei gisteren dat zij de verkoop al had zien aankomen omdat de directeur/eigenaar van Oceana met de vut gaat. Mooren toont zich ingenomen met de garantie dat er geen ontslagen zullen vallen.

De vakbondsbestuurster wijst verhalen van de hand als zou Transworld Marine een spionnagebolwerk van de Russen zijn. 'Jaren geleden is er een keer een spion aangehouden. De directeur wist daar niets van. Zo tref je ook Amerikaanse spionnen aan, als je er op zou jagen', aldus Mooren.

Transworld Marine is een volle dochter van de Antwerpse Transworld Marine dat op zijn beurt eigendom is van het Sovjet-ministerie voor scheepvaart Sovfracht.

TWM in Rotterdam, de grootste cargadoor en agent in de haven, maakt een fikse groei door. Het bedrijf verwacht voor dit jaar 2.100 schepen te behandelen, tegen vorig jaar nog 1.500. De meeste van die schepen zijn afkomstig uit Oosteuropese landen.

Transworld is ondermeer eigenaar van het Rotterdamse bedrijf Morcon, dat containers repareert. Morcon breidt op het ogenblik uit in de Waalhaven en daar zijn ook de activiteiten van Oceana geconcentreerd.