Salaris leerling-verplegers met 7,4 procent verhoogd

DEN HAAG, 29 sept. De salarissen van leerling-verpleegkundigen en leerling-ziekenverzorgenden in overheidsziekenhuizen gaan met terugwerkende kracht per 1 september met 7,4 procent omhoog. Het zakgeld dat zij in de voorbereidende periode krijgen wordt met 100 gulden verhoogd tot 495 gulden per maand.

Dit heeft het kabinet gisteren besloten op voorstel van minister Dales (binnenlandse zaken), de eerstverantwoordelijke bewindspersoon voor de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren. De maatregel is een gevolg van het akkoord dat staatssecretaris Simons (volksgezondheid), minister d'Ancona (WVC) en minister De Vries (sociale zaken en werkgelegenheid) eind juni sloten met werkgevers en werknemers in de gezondheidszorg.

Om het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker te maken werd onder meer besloten de salarissen en het zakgeld van leerling-verpleegkundigen en leerling-ziekenverzorgenden te verhogen.

De maandsalarissen zien er nu als volgt uit: in de eerste leerperiode 1.330 gulden (was 1.238 gulden), in de tweede leerperiode 1.550 gulden (was 1.444 gulden) en in de derde 1.926 gulden (was 1.793 gulden).