'Koeweit wordt verwoest'; VS: optreden Irak versneltmilitaire optie

WASHINGTON, 29 sept. De Iraakse pogingen om Koeweit als een staat te vernietigen, zijn van invloed op het tijdschema van de internationale inspanningen om voor de Golfcrisis een oplossing te vinden met niet-gewelddadige middelen.

Dat heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, Brent Scowcroft, gisteren gezegd.

Uit diverse bronnen komen berichten over uiterst hard optreden van de Iraakse bezettingstroepen tegen de Koeweitse bevolking. 'Het spreekt vanzelf dat wat er in Koeweit gebeurt van invloed is op het tijdschema', zei Scowcroft op een persbijeenkomst naar aanleiding van de ontmoeting tussen president Bush en de in ballingschap levende emir van Koeweit, sjeik Jaber al-Ahmed al-Sabah. Door deze uitspraak van Scowcroft wordt de situatie extra urgent. Tot dusverre is er geen tijdslimiet verbonden aan de pogingen om met vreedzame middelen economische sancties Irak te bewegen zich uit Koeweit terug te trekken.

Scowcroft zei dat sjeik Jaber president Bush een 'tamelijk vernietigend verslag' had gegeven van de Iraakse bezetting van Koeweit. 'Het land wordt voor zijn ogen verwoest', zei Scowcroft. Sjeik Jaber verklaarde donderdag in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hoe de bevolking van Koeweit wordt vernederd en geterroriseerd.

Scowcroft suggereerde dat Bush nu eerst zal proberen een negende resolutie over de kwestie-Koeweit door de Veiligheidsraad te krijgen, ditmaal om het Iraakse optreden ter plaatse te veroordelen. 'De wreedheden, de verwoestingen in Koeweit zijn werkelijk de aandacht van de wereld waard Dit is echt geen vreedzame bezetting; dit is de verwoesting van een volk', zei hij. Daarbij wees hij op een bepaling in het VN-handvest die gebruik van geweld toestaat om een eind te maken aan niet-uitgelokte agressie. (Reuter)

Pag.5: Aantal vluchtelingen naar Jordanie neemt toe