Israels nieuwste held is een bankrover

TEL AVIV, 29 sept. Israels nieuwste held is een bankrover. Deze week heeft hij voor de twintigste maal toegeslagen en de verbijsterde politie opnieuw het nakijken gegeven. 'Overval', riep hij in een bijkantoor van de Amerika-Israel bank in Petah-Tikwah, een stadje nabij Tel Aviv. Terwijl hij gewoontegetrouw een schot in de lucht afvuurde kregen de bezoekers van de bank opdracht op de grond te gaan liggen. Vliegensvlug maakte hij zich bij een van de kassa's meester van bijna 7.000 gulden. Een paar seconden later stoof hij op zijn razendsnelle rood-witte Suzuki-motor weg. Kort daarna hing een helikopter boven het slagveld en raasden politieauto's over de wegen op zoek naar de mysterieuze rover die de afgelopen maanden al meer dan 300.000 gulden heeft buitgemaakt.

De beste politiedetectives piekeren zich suf hoe deze door veel Israeliers bewonderde Robin Hood op heterdaad kan worden betrapt en in triomf in de boeien kan worden geslagen. Psychologen zijn van mening dat het de bankrover zo langzamerhand niet meer om het geld te doen is, maar dat hij wordt gedreven door een ontembare drift om de politie keer op keer te bewijzen dat hij intelligenter is dan de beste politiemannen.

Enkele weken was de man in ruste. Een aan zijn zaak gewijde tv-reportage heeft hem echter weer geactiveerd.

'Hij is een genie', zei een man en de politie denkt er eigenlijk niet anders over. 'Schrijf maar dat hij de Israel-prijs verdient', opperde een journalist. Bij de meeste banken heeft de politie hinderlagen uitgezet maar steeds weer slaagt de rover erin banken te overrompelen die geen politiebewaking meer hebben. 'We kunnen toch niet alle bijkantoren beschermen', jammerde een hoge politiefunctionaris.

    • Salomon Bouman