Groeiend aantal vluchtelingen naar Jordanie

AMMAN/ TEHERAN, 29 sept. Na de Iraakse aankondiging dat buitenlanders van maandag af geen gerantsoeneerd voedsel meer mogen kopen is de stroom vluchtelingen uit Irak naar Jordanie de afgelopen twee dagen toegenomen. De VS hebben hun bezorgdheid over de voedseltoestand van de buitenlanders uitgesproken.

De afgelopen week kwamen dagelijks 5.000 Aziaten, in meerderheid Indiers, Sri-Lankezen en Bengalen, in Jordanie aan, maar hun aantal is donderdag plotseling tot 7.000 gestegen, meldde een Jordaanse grensfunctionaris gisteren. Er komen elke dag ongeveer evenveel Arabieren aan, in meerderheid Egyptenaren.

Hulpfunctionarissen in Geneve verwachtten dat het aantal vluchtelingen nog verder zal stijgen. Zij zeiden dat het aantal evacuatievluchten vanuit Amman wordt opgevoerd, maar dat de situatie in Jordanie verslechtert. 'We moeten nu handelen om straks niet door de aantallen (vluchtelingen) te worden overrompeld', zei James Purcell, de directeur-generaal van de Internationale Migratie Organisatie (IOM), die het vervoer naar huis van de evacues vanuit Jordanie regelt.

Als gevolg van de nieuwe toevloed van vluchtelingen was het totale aantal evacues in Jordanie donderdag al tot 42.000 gestegen. Begin deze week waren er ongeveer 33.000, en zeiden hulpfunctionarissen dat hun aantal zich stabiliseerde.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren laten weten de Iraakse autoriteiten verantwoordelijk te achten voor de veiligheid en het welzijn van de buitenlanders die daar en in Koeweit worden vastgehouden. Een woordvoerder zei dat hun voedselsituatie 'een bron van ernstige zorg' vormt als de berichten daarover juist zijn. Washington is echter niet formeel op de hoogte gesteld van het Iraakse voornemen geen voedselcouponnen meer aan buitenlanders beschikbaar te stellen, dat woensdag door het ministerie van voorlichting werd bekendgemaakt.

Een Britse regeringswoordvoerder onderstreepte tegelijk Iraks verplichtingen om buitenlanders van voedsel te voorzien. De Iraakse ambassadeur werd op het Foreign Office ontboden om daarop te worden gewezen.

In Iran werden gisteren grote betogingen georganiseerd om te protesteren tegen zowel de Iraakse bezetting van Koeweit als de Amerikaanse aanwezigheid in het Golfgebied. Volgens radio Teheran namen miljoenen Iraniers deel aan anti-Amerikaanse demonstraties, waarbij zij leuzen aanhieven als 'Dood aan Amerika' en 'de islam zegeviert, Amerika is overwonnen'. Ooggetuigen noemden echter lagere aantallen, en zeiden dat minder mensen waren opgekomen dan door de organisatoren werd verwacht.

Ongeveer 1.000 militante moslims hielden een protestbijeenkost in Amman, waarbij ze Amerikaanse en Britse vlaggen verbrandden en op de Iraakse president Saddam Hussein een beroep deden om zijn chemische wapens te gebruiken tegen de Amerikaanse troepen. 'Chemische wapens, chemische wapens, o Saddam', schreeuwden ze. Ze vroegen koning Hussein hun wapens te geven om tegen de buitenlandse troepen in het Golfgebied in het geweer te komen.

Intussen zijn de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren overeengekomen steun te geven aan een 'actief onderhandelingsproces' in het Arabisch-Israelische conflict. Maar de vijf de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, Frankrij k, Engeland en China verwierpen iedere koppeling van dit vraagstuk aan de oplossing van de Iraakse invasie in Koeweit. Dat heeft een Westerse officiele woordvoerder gisteravond bekendgemaakt. (AP, Reuter, AFP)