Blokkade moet verzet Aoun breken

BEIROET, 29 sept. Legereenheden die trouw zijn aan de Libanese president Elias Hrawi zijn gisteren een blokkade begonnen van de dichtbevolkte delen van de christelijke enclave die worden beheerst door generaal Michel Aoun. De generaal, die weigert zich aan Hrawi's gezag te onderwerpen, heeft aangekondigd zich 'met alle middelen' tegen de blokkade te verzetten.

Aoun, die al uiteenlopende pogingen heeft afgeslagen om zijn rebellie tegen Hrawi te onderdrukken, sloot een dialoog met de president uit. De opstandige generaal, die zichzelf nog altijd beschouwt als Libanons wettige leider, overleefde vorig jaar een beleg door Syrische en pro-Syrische eenheden. Eerder dit jaar heeft hij echter twee derden van zijn gebied verloren in een bloedige machtsstrijd tegen de christelijke militie van Samir Geagea.

Geagea betuigde vervolgens zijn trouw aan de regering-Hrawi. Nu heeft hij dan troepen van Hrawi in zijn gebied toegelaten voor de blokkade van Aouns regio.

De blokkade houdt op dit moment in dat voertuigen niet meer tot Aouns gebied worden toegelaten. Voetgangers en Rode-Kruisteams kunnen nog passeren.

In Aouns gebied, waar ongeveer 300.000 mensen leven, werd gisteren druk gehamsterd. Zwarthandelaars hielden brandstof achter, in de hoop dat de prijzen zullen stijgen. Volgens een medewerker van Aoun is er voldoende voedsel voorradig om het lang vol te houden.

Hrawi's minister van defensie, Albert Mansour, liet gisteren doorschemeren dat de regering uiteindelijk haar toevlucht kan zoeken tot geweld tegen Aoun. Het is echter niet helemaal duidelijk of dat ook de wens is van Syrie, dat vorig jaar nog Aouns gezworen vijand was maar de generaal dit jaar, toen militieleider Geagea te sterk werd, discreet steun heeft geleverd. Damascus, de werkelijke machthebber in Libanon, heeft er altijd voor gewaakt dat een van de vele facties in het land een overheersende positie kreeg. (AFP, Reuter)