Beurs van New York omhoog door jacht op koopjes

NEW YORK, 29 sept. De effectenbeurs in New York is gisteren onder invloed van koopjesjagers en aankopen om shortposities af te dekken hoger gesloten dan donderdag. Wall Street stond overigens vrijwel de gehele dag op verlies.

Behalve door de kopers die zich aan het eind van de handel meldden, ondervond Wall Street enige steun van een goed gestemde obligatiemarkt. Er werden een stevige 199 miljoen aandelen verhandeld.

Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen, de graadmeter van het Amerikaanse beursklimaat, sloot met een winst van bijna 25 punten op 2452,48 nadat vooral in het laatste uur de Dow de wind in de zeilen kreeg. Toen de Dow zich in de min bewoog, was het grootste verlies 47 punten. De koppig hoge olieprijs en de sterke daling in Tokio zetten daarvoor de toon.

Maar koopjesjagers die het met name voorzien hadden op de bankfondsen zorgden in korte tijd voor een ommekeer. Bovendien vond winstneming plaats in de vorm van dekkingsaankopen. Handelaren vrezen daardoor dat de winst van gisteren niet het voorteken is van een structureel sterkere beurs en dat de winst slechts eenmalig zal blijken.

De koers van de Amerikaanse dollar kwam gisteren in New York uit op 1,7670 gulden en was daarmee fractioneel hoger dan het slot in Amsterdam (1,7650 gulden). New York sloot eergisteren op een koers van 1,7605. De handel stelde gisteren absoluut niets voor. Handelaren spraken van de dag met de minste omzet, ook omdat het de laatste dag van de week en van de maand was terwijl het in Japan ook nog eens de laatste dag van het eerste fiscale halfjaar was. En handelaren willen dan hun maand- en kwartaalresultaten niet op het spel zetten.

Het Amerikaanse ministerie van handel maakte gisteren bekend dat de 'index of leading indicators', de index die de op korte termijn te verwachten economische bedrijvigheid in de Verenigde Staten aangeeft, in augustus met 1,2 procent is gedaald. Dat is de sterkste daling sinds november 1987. Het is de derde maal dit jaar dat de economische barometer een daling heeft laten zien.

Van de elf componenten waaruit de index bestaat waren er zeven negatief. De daling van de afgelopen maand komt overeen met de verwachtingen. In juli veranderde de barometer niet. De index staat nu op 144,2 (1982 = 100).