Weekje

MAANDAG gingen we, dat is onze klas, een canon oefenen. Toen de bel ging pakten we onze jassen en zongen tegelijkertijd de canon. Langzamerhand kwamen alle kinderen van de hele school het trappenhuis af en zij vielen in met de canon. Alle afhaalmoeders en -vaders kwamen naar binnen want het regende pijpensteeltjes, hoorden alle kinderen zingen en vonden het prachtig. Het ging ook heel goed.

In de vijfde krijg je als je wilt Franse les. Ik had mijn eerste op DINSDAG. Ik kon toen aan de juf vertellen dat ik vorig jaar in Frankrijk was. Ik zat op een terras te genieten van een ijsje en werd ineens opgeschrikt door een deur die opensloeg en een vrouw die met een kind dat jankte eruit kwam. Ze gaf hem een paar harde klappen op zijn billen en zei keihard sah-suffie Hein! Maar het was niet Hein. Ze schrijven: 'ca sa suffit hein', vertelde de juf, en dat betekent: dis wel genoeg, he?! De komma door de c hoort erbij en heet c-dielje, die maakt van de c een s. De fransen kennen ook niet 'au', ze noemen het 'oo' Dus wat zeggen ze als ze zich pijn doen?

Goed druk heb ik het op WOENSDAG. Niet met school maar met hockey en tennis. Bij hockey had ik een egel gevonden die in het doelnet verstrikt zat. Ik probeerde hem los te maken maar die stekels prikten erg in mijn handen. Mijn moeder lukte het wel want zij had handschoenen. Toen we hem een beetje water gegeven hadden ik weet dat melk te vet is dronk hij het op en liep weg. En bij de tennisles daarna hoorde ik een geluid dat ik al eerder had gehoord. Ik keek om en zag een paar knalgroene kleine papegaaien zitten, in het Vondelpark! Net zoals in het stukje van de dievenbende van Betty van Garrel (Kinderpagina van 31 augustus).

DONDERDAG was er op de tv Monument voor een gorilla van filmer meneer Bert Haanstra. De oppasser kon zo maar heel dicht bij de pasgeboren gorilla komen en Bert ook, want anders hadden wij dat niet gezien. De witte gorilla in Barcelona zag ik dit jaar in het echt en die kwam ook in de film voor. Hij heet Snowflake, dat is sneeuwvlokje, maar het is een hele klomp eigenlijk. Hij is de enige witte in gevangenschap op de hele wereld. Hij heeft meer dan tien kinderen (waar hij vader van is), maar geeneen is er wit van. Een eenzame gorilla, als je hem zo ziet zitten.

Toen ik onze meester vertelde dat ik vorige week op mijn neefjes partijtje gegoocheld had, vond hij dat leuk en vroeg of ik dat voor de klas wou doen. Dat wilde ik wel. In twee oude goochelboekjes stonden een paar leuke trucs. Ik kon een hoge hoed van mijn vader lenen. Ik leek net een echte goochelaar. VRIJDAG was het zover. Hoe het ging? Alleen het luciferdoosje kreeg ik niet in mijn handschoen, zo snel. Verder ging het wel.

    • Willem-Jurphaas van Rietschoten