VS stellen Israel gerust, leveren Saoediers wapens

TEL AVIV, 28 sept. De VS zullen Israel in het geval van een Iraakse aanval bijstaan. Dat meldt vandaag de Israelische pers uit Israelische bronnen uit Washington. De VS gaan Saoedi-Arabie uiteindelijk voor 6,7 miljard dollar wapens leveren.

Woensdag had in Washington een als 'erg moeilijk' omschreven onderhoud plaats tussen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, en zijn Israelische collega, David Levy. 'Als Irak Israel aanvalt zal het niet bij een Israelische reactie blijven', zei Baker volgens Israelische bronnen in de Amerikaanse hoofdstad.

Het blad Yediot Ahronot citeert vandaag hooggeplaatste Israelische kringen die van mening zijn dat er tekenen zijn dat een uitbarsting in de Golf op korte termijn voor de deur staat. Het Israelische leger is volgens deze bronnen op 'alles voorbereid'.

In het onderhoud tussen beide ministers verwees Baker naar een verklaring van zijn onderminister voor het Midden-Oosten, John Kelly, van vorige week voor een commissie van het Congres. Kelly verklaarde toen dat een Iraakse aanval op Israel een onmiddellijke Amerikaanse reactie zou uitlokken. Volgens de Israelische pers weigerde Baker deze verklaring in het openbaar te herhalen omdat dit moeilijkheden zou kunnen opleveren voor de coherentie van de internationale, militaire coalitie tegen Irak.

Het gesprek tussen Baker en Levy verliep moeilijk omdat de Amerikaan zich verzet tegen een Amerikaanse regeringsgarantie voor een banklening van 400 miljoen dollar zolang Israel zich niet verplicht dit bedrag niet te gebruiken voor het vestigen van nieuwe immigranten of andere Israeliers in de bezette gebieden. Voorts was Baker verbolgen over de dreigementen van in Washington verschijnende Israelische ministers om, over het hoofd van de regering heen, het Congres voor Israelische doeleinden te mobiliseren.

Volgens de Israelische pers is Baker ziedend op de Israelische minister van defensie, Moshe Arens, die in Washington begrip opbracht voor de grote Amerikaanse wapentransactie met Saoedi-Arabie maar daarop bij terugkeer in Israel scherpe kritiek uitoefende. Baker zou in het bijzonder ontstemd zijn dat Arens zijn collega van defensie Cheney onlangs om half zeven 's ochtends uit zijn bed belde, en hem opriep Israel onmiddellijk een miljard dollar aan noodhulp te geven wegens de extra defensie-uitgaven als gevolg van de crisis in de Golf. Tot zover onze correspondent.

De Amerikaanse regering heeft aangekondigd voor 6,7 miljard dollar wapens te willen leveren aan Saoedi-Arabie. Volgens een woordvoerder van het Pentagon is men van plan volgend jaar meer wapens te leveren.

De regering overwoog oorspronkelijk wapenleveranties voor bijna 21 miljard dollar aan Saoedi-Arabie, waaronder gevechtsvliegtuuigen van het type F-15, om dat land beter in staat te stellen zich te verdedigen tegen Irak. Wegens de Israelische bezwaren, die door vele Congresleden werden gedeeld, heeft de leverantie nu in twee fasen plaats. Vorige maand verkochten de VS Saoedi-Arabie overigens al voor 2,2 miljard dollar wapens.

Het gisteren bekendgemaakte pakket omvat geen gevechtsvliegtuigen, maar wel 50 M-1A2 tanks, 12 Apache-gevechtshelikopters, meer dan 1.600 pantservoertuigen en luchtdoel- en anti-tankraketten. De woordvoerder noemde dit materieel dat de Saoediers dringend nodig hebben voor hun verdediging. (Reuter)