Volkskammer is voor een strafvermindering

BERLIJN, 28 sept. De Oostduitse Volkskammer besluit vandaag naar alle waarschijnlijkheid tot een strafverkorting met een derde en wil daarmee een eind maken aan de acties van gevangenen voor amnestie. Een voorstel van het presidium van het parlement leek op de zitting van vanmiddag op een ruime meerderheid te kunnen rekenen.

Inmiddels blijken tenminste 56 van de 400 leden tellende Volkskammer, onder wie drie ministers, als informant voor de geheime dienst Stasi te hebben gewerkt. In vijftien gevallen had de betrokkenheid bij de Stasi een dusdanig karakter, dat een daartoe ingestelde commissie van het parlement het neerleggen van het mandaat aanbeveelt. De Volkskammer debatteerde vanochtend urenlang over de vraag of de namen van de Stasi-medewerkers bekend moesten worden gemaakt.

De strafverkorting, waarvan het parlement zich vanmorgen, tegen de wil van de DDR-regering, voorstander betoonde, heeft geen betrekking op oorlogsmisdadigers, moordenaars en verkrachters. Gevangenen demonstreerden de afgelopen weken voor een dergelijke maatregel, omdat de strafmaat in de DDR in het verleden duidelijk boven die in de Bondsrepubliek lag.

De zitting van het DDR-parlement, de laatste voor de plechtige opheffing van dit parlement komende dinsdag, begon al om zeven uur 's ochtends, om de SPD-ers de kans te geven elders in Berlijn hun partijcongres bij te wonen. Door het uitlopen van het debat kwam hiervan evenwel niets terecht. Een meerderheid van de leden stemde tegen een SPD-voorstel tot een pauze van enkele uren.

    • Raymond van den Boogaard