Uitspraak Sabau verbaast Snoeck

ROTTERDAM, 28 sept. Bij Feyenoord is met verbazing gereageerd op uitspraken van Ioan Sabau waarin hij ontkent door de Roemeense sportautoriteiten onder druk te zijn gezet. De 22-jarige middenvelder van de Rotterdamse club verklaarde deze week in Roemenie zonder voorbehoud voor zijn vaderland te willen spelen. Directeur Martin Snoeck wil in een gesprek met zijn sterspeler 'alles even rustig op een rij zetten'. Sabau is tot nader order verzocht zich te onthouden van uitlatingen tegenover journalisten. De international keerde gisteravond terug in Rotterdam, na woensdag de volle negentig minuten van de vriendschappelijke wedstrijd tussen Roemenie en Polen (2-1) te hebben gespeeld.

De opmerkingen van Sabau stonden in schril contrast met het verhaal dat Snoeck zondag na de wedstrijd van Feyenoord tegen Willem II afstak. De Roemeen zou door sportminister Cornel Dinu telefonisch onder zware psychologische druk zijn gezet. Indien Sabau zich niet meer voor het nationale team beschikbaar wilde stellen, zou dat vervelende gevolgen voor zijn familie in Roemenie kunnen hebben.

Snoeck gaat er voorlopig vanuit dat Sabau tegen hem de waarheid heeft gesproken en in Roemenie een leugen om bestwil heeft verteld. Dinu heeft per telex Feyenoord inmiddels om opheldering verzocht. De minister wil dat de clubleiding de aantijgingen herroept. Indien Snoeck (en Sabau) bij hun lezing blijven, overweegt hij een aanklacht wegens smaad in te dienen. Snoeck wacht het gesprek met Sabau af, voordat hij verdere actie onderneemt. Spijt van zijn onthulling over de chantage-praktijken van de Roemeense autoriteiten heeft hij niet. Dat de zaak, door kamervragen van Weisglas (VVD), een politieke dimensie heeft gekregen, had Snoeck niet verwacht. 'Maar dat komt deze zaak alleen maar ten goede', aldus de directeur.