Souter bijna zeker van plaats als opperrechter

WASHINGTON, 28 sept. De commissie voor justitie van de Amerikaanse Senaat heeft gisteren met dertien stemmen voor en een tegen voor de benoeming van David Souter als rechter van het Hooggerechtshof gestemd.

Verwacht wordt dat een ruime meerderheid van de Senaat binnen enkele dagen het advies van de commissie zal overnemen en Souter tot opperrechter zal benoemen. Souter is door president Bush voorgedragen. Na hoorzittingen van drie dagen voor de commissie van justitie bleven veel van zijn denkbeelden onduidelijk.

Senator Edward Kennedy bracht een eenzame stem tegen Souter uit. Hij zei te vrezen dat Souter de vijfde doorslaggevende stem tegen burgerrechten en tegen het recht op privacy (waar het recht op abortus uit voortvloeit) in het negen leden tellende hof zal uitbrengen. 'Ik hoop dat ik het fout heb, maar ik vrees dat ik gelijk heb', zei Kennedy. Volgens hem is in het verleden gebleken dat de Senaat zich beter op haar vrees dan op haar hoop kan baseren bij stemmingen.

Een andere links-liberale senator, Howard Metzenbaum, stemde 'in overeenstemming met zijn geweten' voor Souter. De Democratische voorzitter van de commissie voor justitie, senator Joseph Biden, noemde zijn beslissing moeilijk. Hij vond Souter met zijn uitgebreide methodologie en zijn open visie 'het beste waar we op kunnen hopen'.