Schiphol treurt niet om stoppen lijndienst Canadian Airlines

ROTTERDAM, 28 sept. Canadian Airlines stopt vanaf 17 novembert met haar vaste lijndienst tussen Toronto en Amsterdam. Schiphol Luchthaven NV betreurt het besluit van de Canadese luchtvaartmaatschappij, maar noemt het 'niet rampzalig'. Door het vertrek van Canadian Airlines van Schiphol moeten in Nederland 26 van de 32 personeelsleden van de luchtvaartmaatschappij afvloeien.

Dit heeft de Canadese maatschappij vanmorgen aan de vakbonden en het personeel meegedeeld. De vervoersbond CNV accepteert het bijbehorende sociaal plan niet en eist eerst meer inzicht in de financiele situatie van het bedrijf, aldus CNV-woordvoerder E. Aarts vanmorgen. De Canadese luchtvaartmaatschappij heeft 35 jaar lang Schiphol als belangrijkste Europese aanvlieghaven gebruikt, maar heeft vorig jaar al het aantal vluchten van en naar Amsterdam gereduceerd tot zes maal per week. Volgens de Canadezen zijn er voor deze vluchten te weinig passagiers om die rendabel te kunnen exploiteren. Bestemmingen als Londen, Parijs en Frankfurt leveren voor de luchtvaartmaatschappij meer op. Schiphol verliest dit najaar ook de Australische luchtvaartmaatschappij Quantas. Deze maatschappij vliegt nu nog een maal per week tussen Nederland en Australie. Volgens woordvoerder P. Verhoeven van Schiphol neemt het vervoer van passagiers en vracht van en naar Schiphol nog steeds toe en zal Schiphol door het vertrek van Canadian Airlines en Quantas geen grote schade lijden. 'Het vertrek van beide luchtvaartmaatschappijen is geen bedreiging voor het doel van de luchthaven om tot de vijf grootste vliegvelden van Europa te blijven behoren', aldus Verhoeven vanmorgen. Nu staat Schiphol nog op de vijfde plaats wat betreft het passagiersvervoer en op de vierde plaats voor vrachtvervoer. Schiphol gaat er vanuit dat de luchthaven ten opzichte van haar concurrenten (Londen, Parijs, Frankfurt en Rome) het strategische voordeel heeft dat op en om Schiphol meer ruimte is om uitbreidingsplannen te verwezenlijken en dat daardoor een grotere kwaliteit gewaarborgd kan worden.