Ruzie over bom in congrescentrum

LONDEN, 28 sept. Scotland Yard en een particuliere beveiligingsdienst schuiven elkaar de verantwoordelijkheid toe voor een blunder die bijna tot een bloedige ontploffing op een congres van antiterreurspecialisten had geleid. Alleen de oplettendheid van een electricien voorkwam dat gisterenmorgen een bom, verstopt in het spreekgestoelte van een vergadercomplex in hartje Londen, vlak voor de bijeenkomst tot onploffing kwam.

De antiterreurbrigade van Scotland Yard zegt dat 'zonder twijfel' de IRA verantwoordelijk is voor de plaatsing van het mechaniek, dat om half elf had moeten afgaan. Als de aanslag was gelukt had de IRA niet alleen staatssecretaris William Waldegrave, maar ook het hoofd van Scotland Yard, Sir Peter Imbert, getroffen.

De plaats van de bomaanslag was het gebouw van de Royal Overseas League, in St James's Street, enkele meters verwijderd van de Carlton Club, die in juni van dit jaar werd opgeblazen. Hier had het Research Institute for the Study of Conflict and Terrorism (RISCT) onder leiding van professor Paul Wilkinson een selectie internationale deskundigen genodigd om over terreurbestrijding te congresseren. 'Zo zie je maar, hoe noodzakelijk dat is', zei Wilkinson na het ontdekken van de bom.

Het gebouw was ruim voor aanvang van de bijeenkomst nog doorzocht door de politie. De bom moet daarna, tussen 8 en 9 uur 's morgens, in het spreekgestoelte zijn geplaatst. De beveiligingsdienst zegt dat ze niet is toegerust op het ontdekken van bommen, Scotland Yard houdt vol dat de veiligheid onder de verantwoordelijkheid van de bewakingsdienst viel.

De bijna-aanslag vergroot de nachtmerrie over de massale jaarlijkse congressen van de politieke partijen die de komende weken in Blackpool (Labour) en Bournemouth (Conservatieven) worden gehouden. Beveiliging van het Conservatieve-partijcongres kostte vorig jaar al meer dan een miljoen pond. Dit jaar vreest de politie behalve de IRA ook mogelijke terroristen uit Irak, vanwege de Britse betrokkenheid bij het Amerikaans geinspireerde optreden tegen Saddam Hussein.

    • Hieke Jippes