Prost hekelt organisatie bij Ferrari

JEREZ, 28 sept. Dit weekeinde kan op het circuit van Jerez in de Grand Prix van Spanje het wereldkampioenschap worden beslist in de Formule I, waarin Ayrton Senna met achttien punten leidt voor de Fransman Alain Prost. Senna, de best betaalde coureur uit het exclusieve snelheidsgezelschap, heeft aan een eerste of tweede plaats vrijwel zeker voldoende om voor de tweede keer in zijn carriere de wereldtitel te behalen. Verwacht wordt evenals afgelopen zondag in Estoril een hels gevecht tussen de McLaren-Honda's van Senna en Berger en de Ferrari's van Prost en Mansell. Van beslissende invloed kan de snelste trainingstijd worden aangezien inhaalmanoeuvres op Jerez niet alleen riskant maar tevens moeilijk uitvoerbaar zijn.

De start van de Grand Prix op Estoril vormde de afgelopen week bij Ferrari onderwerp van discussie die uitmondde in een rel nadat Alain Prost op Estoril bij de start bijna de ballustrade werd 'ingeduwd' door teamgenoot Nigel Mansell. De Engelsman die aan het einde van dit seizoen vertrekt bij Ferrari, twijfelt sterk of hij aan zijn besluit om de autorensport te verlaten, wel gehoor zal geven. Mansell: 'Ik ben verbaasd over alle aanbiedingen die ik de afgelopen weken heb gehad. Het gaat daarbij om astronomische bedragen.'

Prost was des duivels op de teamleiding van Ferrari dat Mansell voor zijn gedrag in Portugal intern niet tot de orde werd geroepen. De Fransman was zo teleurgesteld over de overwinning van Mansell, waardoor hij min of meer zijn laatste kans op de titel verspeelde, dat hij dreigde met een breuk met Ferrari. Prost heeft dit jaar met meer animo en inzet gewerkt dan ooit om revanche te nemen op McLaren en zijn aartsrivaal Ayrton Senna, volgens oud-rijder en BBC-commentator James Hunt 'de beste Formule I-rijder aller tijden'. De verwijten van Prost dat het management van Ferrari incompetent is, niet in staat is een race-strategie uit te zetten en de Italiaanse manier van werken wordt gekenmerkt door chaos en een gebrek aan discipline zijn hard aangekomen. Hoewel Ferrari-president Fusaro gisteren een communique uitgaf waarin hij verklaarde: 'Er was enige onenigheid binnen het team die is uitgepraat. Misschien hebben we ons eerste doel, het behalen van de wereldtitel, verspeeld, maar dat neemt niet weg dat iedereen vast van plan is met alle beschikbare middelen de laatste drie races tot een succes te maken.'

Dat laatste geldt dan zeker voor Mansell die een nauwelijks verzoenende toon aansloeg en opmerkte: 'Ik ken maar een manier van rijden en die is winnen. Ik wil afscheid nemen met overwinningen in Spanje, Japan en Australie.'