Parlementariers op de vlucht

LJUBLJANA, 28 sept. Ongeveer honderd leden van het door de Servische autoriteiten ontbonden parlement van Kosovo zijn naar Slovenie gevlucht om aan arrestatie te ontkomen.

In Kosovo zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de leden van het ontbonden parlement die eerder deze maand hun handtekening hebben gezet onder de uitroeping van de republiek Kosovo. Volgens de Servische wet is die daad illegaal en hebben de parlementariers zich schuldig gemaakt aan 'landverraad'.

In Slovenie dat Kosovo in zijn conflict met Servie consequent is bijgevallen veroordeelde de parlementsfractie van de regeringscoalitie Demos gisteren het staatspresidium van Joegoslavie en de federale regering wegens hun steun aan het optreden van Servie in Kosovo. In de verklaring van de fractie wordt gesteld dat de mensenrechten in Kosovo worden geschonden en wordt opheldering gevraagd over de omstandigheden die hebben geleid tot de zelfmoord van een lid van het parlement van Kosovo, eerder deze week.

Het Servische parlement heeft vandaag ingestemd met wijzigingen van de Servische grondwet waarin Kosovo een belangrijk deel van de provinciale autonomie gegarandeerd in de Joegoslavische grondwet kwijtraakt. (DPA)