Parijs roept vliegdekschip terug

PARIJS/ DAHRAN, 28 sept. Het Franse vliegdekschip Clemenceau keert uit het Midden-Oosten naar zijn thuishaven Toulon terug. Volgens de Franse marine zal het zusterschip Foch, dat nu in het westelijk deel van de Middellandse Zee aan oefeningen deelneemt, zo nodig naar het gebied worden gestuurd. De Clemenceau bevindt zich op het ogenblik in de Rode Zee. De Clemenceau vertrok 13 augustus naar het Golfgebied in verband met de Iraakse agressie tegen Koeweit. Delen van de Franse pers leverden later scherpe kritiek op het ministerie van defensie en de strijdkrachten, omdat de Clemenceau er bijna een maand over deed om het gebied te bereiken na zijn vertrek uit Toulon, en omdat voor zijn vertrek alle vliegtuigen van het schip waren gehaald. De 42 helikopters die in plaats daarvan aan boord van de Clemenceau waren, zijn deze week in de Saoedische haven Yanbu aan wal gezet. De maatregel komt na een toespraak in de VN van de Franse president Mitterrand, die als verzoenend jegens Irak is uitgelegd. Mitterrand zei met name dat als Irak 'zijn bedoeling bevestigt' om zich uit Koeweit terug te trekken, daarna 'alles mogelijk is'. Een Amerikaans fregat heeft gisteren een Iraakse tanker in de Rode Zee een schot voor de boeg gegeven, nadat het schip had geweigerd voor inspectie van zijn lading te stoppen. Toen het schip uiteindelijk toch stopte voor inspectie, bleek het leeg te zijn. Een Spaans korvet dat in de buurt was, wees een verzoek van de Amerikanen om hun voorbeeld te volgen en ook waarschuwingsschoten af te vuren, af. Op het vliegveld van de Zuidturkse stad Adana zijn gisteren op verzoek van de Turkse autoriteiten een Indiaas en een Russisch passagiersvliegtuig geland voor inspectie van hun lading in het kader van de luchtblokkade tegen Irak. De toestellen mochten later naar Irak doorvliegen om evacues op te halen. (Reuter, AFP, AP)