'Oktober Jazzmaand' start zondag

AMSTERDAM, 27 sept. In Nijmegen wordt zondag de Oktober Jazzmaand geopend. Omdat deze opening samenvalt met het derde lustrum van de W. I. M., de Werkgroep Improvisatie Muziek aldaar, is voor deze gelegenheid een speciaal 'Nijmeegs' repertoire geschreven, dat zal worden uitgevoerd door het Orkest De Opening en opgenomen door de NOS-radio. Voor de Jazzmaand begin november officieus zal worden afgesloten met het eerste Jazz Meca in Maastricht, en de zesde Music Meeting in Nijmegen, staan er zo'n vierhonderd concerten gepland. Het meest spectaculair is ongetwijfeld de komst van saxofonist Sonny Rollins naar Rotterdam, maar ook verder is het programma rijk aan beroemde en interessante attracties.

Pianist Chick Corea verschijnt op 4 oktober in de Haagse PWA-zaal met zijn Electric Band zoals die te horen is op platen voor het label GRP. De dag daarna begint in het Amsterdamse BIMhuis de tournee van Your Neighborhood Saxophone Quartet uit Boston en in De Tor in Enschede die van altsaxofonist Charles McPherson met het trio van Rein de Graaff. 'Tenor Colossus' Sonny Rollins speelt met zijn kwintet tijdens de Jazznight die op 20 oktober in de Rotterdamse Doelen plaatsvindt, als sluitstuk van het jaarlijkse Heineken Jazzfestival. Andere attracties van deze Jazznight zijn: trompettist Dizzy Gillespie met zijn United Nation Orchestra, de Franse dwergpianist Michel Petrucciani, gitarist John Scofield, rietblazer Henry Threadgill met zijn groep Very Very Circus en tubaist Bob Stewart. De laatste is eerder die week ook te horen in de Rotterdamse zaal De Unie, evenals meesterhoornist Tom Varner die zijn krachten zal meten met twee Russische collega's, Arkady Shilkloper en Michail Alperin.

Russische jazz, maar ook improvisatiemuziek uit Hongarije, Tsjechoslowakije en een aantal Westeuropese landen is te horen in het kader van Delta Jazz dat zich van 25 t/m 28 oktober afspeelt in het Koninklijk Conservatorium, Het Paard, Theater Korzo en Pepijn, alle in Den Haag.

Hierboven nog niet genoemde Amerikaanse gasten in het club- en theatercircuit zijn: trombonist Ray Anderson, slagwerker Gary Hemingway, de saxofonisten Jimmy Halperin en Tim Berne en pianist Paul Bley. Een aantal Nederlandse groepen is extra actief: het Willem Breuker Kollektief met en zonder Mondriaan Strings, het sextet van saxofonist Paul van Kemenade, de twaalfmansformatie Vaalbleek Vokaal, het kwintet van Theo Loevendie, de nieuwe band van vibrafonist Ben Gerritsen en de groep Scapes van bassist Tony Overwater, dit voorjaar onderscheiden met de Podiumprijs. Interessant lijken ook de optredens van de Fra Fra Big Band Sound, een combinatie van het Nederlands-Surinaamse Fra Fra Sound en de Londense Jazz Warriors met onder anderen de saxofonisten Steven Williamson en Jeff Gordon.

Tegen het eind van de maand worden er ook nog twee jubilea gevierd: het J. C. Tans Orchestra bestaat tien jaar en viert dat op 27 oktober in het BIMhuis, het Tros-radioprogramma Sesjun beleeft op 25 oktober zijn negenhonderdste uitzending, vanuit de Singer Concertzaal in Laren. Het feestconcert van de Braziliaanse zangeres Leny Andrade en haar trio met als gast Toots Thielemans zal ook door de Tros-tv worden vastgelegd.

    • Frans van Leeuwen