NPM zal dit jaar 120 miljoen gaan investeren

AMSTERDAM, 28 sept. - De Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM) zal dit jaar voor circa 120 miljoen gulden investeren. In de eerste zeven maanden van dit jaar werd voor 75 miljoen gulden geinvesteerd in bestaande en tien nieuwe deelnemingen. In de eerste categorie vielen uitbreiding van het belang in Polynorm van 19 naar 25 procent. Dit gebeurde na een verzoek van de onderneming om een pakket aandelen dat boven de beurs hing op te nemen.

Daarnaast heeft de NPM door opname van preferente aandelen haar belang in verzekeraar Hudig-Langeveldt uitgebreid en in een aantal gevallen gekozen voor dividend in aandelen. Bij elkaar werd 47 miljoen gulden geinvesteerd in bestaande participaties en 28 miljoen in tien nieuwe deelnemingen, waarbij voor het eerst twee buitenlandse ondernemingen: een bedrijfje in Frankrijk en een in Belgie. Na juli heeft de NPM haar belang in Raet via preferente aandelen uitgebreid en aan nieuwe beleggingen een belang van 30 procent genomen in B en G Hekwerk plus een economisch belang van 15 procent in Keesing, uitgever van puzzelbladen en het historisch archief. In de eerste zeven maanden heeft de NPM voor 55 miljoen gulden aan deelnemingen verkocht, tegen een prijs van twee maal de aankoopwaarde. De NPM verwacht in de tweede helft van dit jaar nog meer vermogenswinst te realiseren. De belangrijkste verkoop was die van het belang in Ammeraal, dat over genomen werd door Gamma Holdings. Daarnaast werd ID-Systemes verkocht aan Newtron van Willem Smit dat nu zelf beursaspiraties heeft. Elektro Beheer kreeg Zweedse eigenaars.

Effectenkantoor Kooijman ging naar Suez en Enraf Nonius werd voor een deel omgeruild in aandelen Delft Instruments, maar de NPM kreeg ook een contant deel uit het bod. De NPM zelf behaalde in de eerste zeven maanden een operationeel resultaat van 42,7 miljoen gulden, 18 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit operationeel resultaat, dat jaarlijks als dividend wordt uitgekeerd, wordt voortaan opgenomen in de berkening van de banderde intrinsieke waarde, zodat de koers van het aandeel NPM cum- en exdividend zal gaan schommelen. Die benaderde intrinsieke waarde van de NPM was per 31 juli met tien procent gestegen tot 1.164 miljoen, oftewel van 45,56 tot 50,07 gulden per aandeel. De slechte beurs sindsdien heeft de NPM bijna al die winst weer gekost. Per aandeel was de intrinsieke waarde op 25 september 45,66 gulden per aandeel. Deze klap van meer dan 100 miljoen was niet alleen aan Saddam Hussein te wijten. In het genoteerde deel van de portfeuille deden de koersen van Frans Maas, NBM-Amstelland, Delft Instruments (scheelde NPM 20 miljoen) en Air Holland het slechter dan het beursgemiddelde. De NPM probeert al enige tijd de activiteiten uit te breiden tot Belgie en Duitsland. Volgens vertrekkend algemeen directeur P. Schwencke is het in Belgie moeilijk gebleken partners te vinden die dezelfde filosofie hebben als de NPM (nooit meerderheidsdeelnemingen). In Duitsland is het nog altijd zo dat bedrijven zeer nauwe banden hebben met hun huisbank. De NPM richt zich daarom nu maar op Duitse ondernemingen die belangrijke dochters in Nederland hebben. Die zouden meer geneigd kunnen zijn andere financiers dan de grote Duitse banken te zoeken.