Nieuwe koersval Tokio brengt verlies op 46 pct

ROTTERDAM, 28 sept. De aandelenkoersen in Tokio zijn vandaag in een paniekstemming 3,6 procent gekelderd en hebben deze week al bijna 12 procent ingeleverd.

De aandelen staan nu 46 procent beneden het hoogterecord van eind vorig jaar. Tokio is terug op het niveau van begin maart 1987.

De beursbarometer, het Nikkei-gemiddelde van 225 toonaangevende aandelen, zakte vandaag met een slot van 20.983,50 door de magische 21.000-grens, na de voorgaande dagen door de 23.000- en 22.000-grens te zijn gezakt.

R. Schepman van de Japanse effectenhandel Daiwa in Amsterdam: 'De verwachting was dat de banken wel als kopers in de markt zouden komen om steun te bieden, maar ze hebben kennelijk de witte vlag gehesen'. De Japanse banken bezitten zelf veel aandelen en zien met elke koersdaling hun reserves verder slinken waardoor de meeste grote banken niet meer voldoen aan de internationale dekkingsvereisten.

Schepman: 'De banken zijn duidelijk terughoudender met kredietverlening waardoor de rente oploopt, en dat is weer slecht voor de aandelen.' Volgens Schepman zijn het dit soort interne problemen die de markt zwak maken. 'De crisis in de Golf is alleen maar een excuus'. Vandaag werd bekend dat de Japanse inflatie vorige maand op jaarbasis is gestegen van 2,5 naar 2,8 procent.

De paniek werd vanmorgen extra aangewakkerd door inmiddels ontzenuwde geruchten dat in de Golf gevechten waren uitgebroken. Japan betrekt zeventig procent van zijn olie uit de Golf. 'De beste manier van handelen in deze zieke markt is er zo snel mogelijk uit te stappen' aldus een handelaar in Tokio.

Sommige handelaren hopen op een herstel als maandag de tweede helft van het Japanse boekjaar begint en een aantal grote beleggers mogelijk aandelen gaat terugkopen.