Nieuwe dieptepunten voor aandelen Damrak

ROTTERDAM, 28 sept. Het Damrak was weer fink in de mineur nadat Wall Street 1,3 procent daalde en Tokio zelfs 3,6 procent.

AMSTERDAM De beleggers blijven de aandelenmarkt de rug toekeren. Ook vanmorgen bleek dat weer op de Amsterdamse effectenbeurs, waar veel koersen, doordat het ook al niet zo grote aanbod nauwelijks vraag ontmoette, nieuwe dieptepunten bereikten. Niemand durft te voorspellen wanneer er een bodem in de markt komt, zeker niet zolang de onzekerheid in het Midden-Oosten voortduurt.

Ook het aanbod in de beleggingsfondsen bleef aanhouden, al ging het niet zo hard als eerder deze week was gebeurd. Het onroerend-goedfonds VastNed kwam na enkele dagen schorsing terug in de notering en volgde Rodamco en VIB. Laat in de ochtend werd voor VastNed fl.123,40 betaald, fl.2,60 beneden de vorige notering. Ook Rodamco, waarvoor gisteren een pauze intrad in de dalingen, deed daaraan mee. Een echte uitzondering vormde weer Wereldhave, die fl.1,50 aantrok naar fl.156,50.

Bij de 'gewone' aandelen waren koersdalingen van een gulden of iets meer regel en geen uitzondering. Van de grote aandelen kon alleen Fokker zich voorshands goed handhaven. De stemmingsindex zakte snel weg van 94,1 naar 92,7, maar na een korte aarzeling rond dit peil tekende zich al weer een nieuwe afbrokkeling van de koersen af.

Koninklijke Olie stond laat in de ochtend op fl.135,30 op een verlies van fl.2,20 en Unilever liet op fl.135,10 een daling van fl.1,70 zien. De andere waarden hielden het op een achteruitgang van een paar dubbeltjes. Uitgever Elsevier verloor fl.1,60 op fl.70,80. Pakhoed moest fl.2,30 inleveren op fl.185,20. Ahold zakte fl.1,70 weg naar fl.121,60, terwijl Borsumij, die een lagere halfjaarwinst heeft gepubliceerd, fl.2 goedkoper werd op fl.70.

Het lagere verlies bij Berkel boezemde niet veel vertrouwen in voor de toekomst. De koers ging van fl.1,95 naar fl.1,71, waarna een herstel volgde tot fl.1,85.

NEW YORK - De aandelenkoersen op deNewyorkse effectenbeurs hebben gisteren tijdens de handel hun laagste niveau in veertien maanden bereikt. De gestegen olieprijzen waren daar verantwoordelijk voor. In de laatste twee uur van de handel herstelde het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen zich iets onder invloed van de vaste obligatiemarkt. Het Dow Jones-gemiddelde daalde uiteindelijk met 32,16 punten tot 2427,49. De omzet was met 181 miljoen aandelen flink.

Het Dow Jones-gemiddelde opende 24 punten hoger als gevolg van de lagere opening van de oliemarkt in New York en de winst op de obligatiemarkt. Langer dan anderhalf uur stond de index echter niet in de plus. Toen de olieprijzen weer aantrokken, moest de beursbarometer omlaag. Het belang van de verkoop van vijf miljoen vaten olie uit de strategische reserve van de Verenigde Staten werd aanvankelijk sterk overschat, zo meenden handelaren. Het was een hoop gedoe over een plas olie waarmee de VS achttien uur uit de voeten kan, aldus een handelaar.

De Bank of Boston liet weten het dividend te verlagen en in het derde kwartaal verlies te lijden. Daardoor namen de zorgen over de bankensector toe en vluchtten beleggers uit de bankenaandelen naar de veiligere obligaties. De obligaties stegen mede onder invloed van de mening dat er een akkoord over vermindering van het begrotingstekort van de VS voor de deur staat.

TOKIO - De aandelenkoersen op deeffectenbeurs van Tokio zijn vandaag sterk omlaag gegaan. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 fondsen daalde met 788,41 yen of 3,62 procent tot 20.980,50 yen, het laagste niveau sinds begin maart 1987.

De markt, die al lange tijd onder druk staat van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, de hoge olieprijzen en de stijging van de rente, kreeg het vrijdag extra hard te verduren. Er deden geruchten de ronde dat de Britse omroeporganisatie BBC gevechten in het Golfgebied had gemeld. De BBC had een dergelijk bericht niet doorgegeven, maar het gerucht was voldoende om de koersen flink omlaag te halen. de dollar steeg 0,45 yen en sloot op 137,95 yen per dollar.