Nicu Ceausescu drie maanden vrij

BOEKAREST, 28 sept. Nicu Ceausescu, de eerder deze maand tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeelde zoon van wijlen de Roemeense president Nicolae Ceausescu, is voor een periode van drie maanden vrijgelaten om zich medisch te laten behandelen. Ceausescu lijdt aan een leverziekte, veroorzaakt door zijn drankmisbruik in het verleden. Zijn verdediging eist al maanden dat hij zich in een ziekenhuius mag laten behandelen. Ceausescu werd vorige week veroordeeld wegens moord; hij is volgens de uitspraak van de rechtbank als partijleider van de provincie Sibiu direct verantwoordelijk geweest aan de dood van 91 betogers tijdens de opstand tegen het regime van zijn vader in december vorig jaar. De Roemeense autoriteiten hebben gisteren ook de voorlopige vrijlating gelast van Ilie Ceausescu, een broer van de dictator. Hij komt vrij tot zijn proces begint. Ilie Ceausescu, een militair historicus en voormalig luitenant-generaal, wordt aanstichting tot genocide ten laste gelegd. (Reuter)