Militairen schuldig aan moord 'Nino' Aquino

MANILA, 28 sept. Een rechtbank in de Filippijnse hoofdstad Manila heeft vandaag 16 militairen, onder wie een generaal, schuldig bevonden aan de moord in 1983 op Benigno Aquino, de voormalige oppositieleider en echtgenoot van de huidige president Corazon Aquino. De militairen zijn allen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en moeten ook 7,8 miljoen pesos (540.000 gulden) schadevergoeding betalen aan de familie Aquino.

Rechter Regino Hermosisima achtte brigade-generaal Luther Custodio en 15 andere officieren en soldaten na een proces van drieeneen half jaar 'zonder enige twijfel' schuldig aan de 'onmenselijke en barbaarse' moord op Aquino.

'Nino' Aquino, de belangrijkste opposant van het bewind van Ferdinand Marcos, keerde op 21 augustus 1983 uit Amerikaanse ballingschap terug in de Filippijnen. Meteen na aankomst in Manila werd hij doodgeschoten. Generaal Custodio was destijds verantwoordelijk voor de situatie op het vliegveld. Aquino's dood leidde tot een golf van demonstraties in het land en uiteindelijk tot de val van Marcos in februari 1986. Corazon Aquino werd uitgeroepen tot nieuwe president.

Twintig anderen die van moord op Benigno Aquino waren beschuldigd, onder wie Marcos' stafchef Fabian Ver, werden in 1985 vrijgesproken. Ook Marcos werd toen vrijgesproken, hoewel tegen hem geen aanklacht was ingediend. Maar zes maanden later, nadat Corazon Aquino aan de macht was gekomen, kwam het Hooggerechtshof terug op de uitspraak en gelastte een nieuw proces met het argument dat Marcos het besluit van de rechtbank had beinvloed. Ver, die nog altijd wordt gezien als het brein achter de moord, ontkwam aan rechtsvervolging door zijn vlucht naar de Verenigde Staten, samen met Marcos in 1986. Marcos overleed vorig jaar op Hawaii.

(AP, Reuter, UPI)