Kaunda geeft monopoliepositie van partij op

LUSAKA, 28 sept. De regeringspartij van de Zambiaanse president Kenneth Kaunda heeft besloten haar machtsmonopolie op te geven en vrije verkiezingen uit te schrijven die binnen een jaar moeten worden gehouden.

Kaunda heeft dit gisteren bekendgemaakt na vier dagen topberaad in de Verenigde Nationale Onafhankelijkheidspartij, UNIP, die 17 jaar alleen heeft geregeerd. Kaunda, die sinds 1964 aan de macht is, is kandidaat voor de presidentsverkiezingen. 'In de geest van liefde, waarheid, sociale rechtvaardigheid en eerlijk spel door allen heeft de Nationale Raad (de partijtop van de UNIP, red.) besloten stappen te ondernemen de wet zodanig te wijzigen dat het Zambiaanse politieke leven voor een ieder wordt opengesteld', zo maakte Kaunda de beslissing bekend.

Een referendum over politieke hervormingen in augustus volgend jaar, dat Kaunda afgelopen juni na voedselrellen had uitgeschreven, gaat niet door. De president is gezwicht voor toegenomen druk uit zijn partij haast te zetten achter hervormingen. De Nationale Raad zou vandaag bijeenkomen om een commissie te benoemen die grondwetswijzigingen voor een meerpartijenstaat moet voorbereiden.

Kaunda heeft zich lange tijd verzet tegen de roep om een meerpartijenstelsel. Hij vreest dat hieruit een stammenstrijd voortkomt.

In de afgelopen twee maanden is herhaalde malen door tienduizenden gedemonstreerd uit onvrede met steeds schaarsere voedselvoorraden. De betogingen zijn georganiseerd door de Beweging voor Meerpartijendemocratie.

Kaunda heeft de Zambianen gewaarschuwd dat de overgang naar meer politieke vrijheid niet mag leiden tot onrust in het land. 'UNIP zal geen anarchie aanvaarden en zij die van plan zijn de overgang te gebruiken om anderen aan te zetten tot anarchie moeten worden tegengehouden en krachtig tegengehouden', aldus Kaunda.

Zambia, eens redelijk welvarend door de export van koper, heeft in het verleden te weinig geinvesteerd in andere economische activiteiten. De economie van het land is zwaar getroffen door de val van de koperprijzen in de jaren zeventig. (Reuter, AP)