Geen tweede proces voor de ex-directeur van Guinness

LONDEN, 28 sept. Ernest Saunders, de voormalige topman van de Guinness-brouwerijen, die een gevangenisstraf van vijf jaar uitzit wegens zwendel met aandelenprijzen, hoeft niet in een tweede Guinness-proces terecht te staan.

De vervolgende instanties hebben besloten nog tegen hem uitstaande beschuldigingen te laten vallen. Ze concentreren zich nu op de vervolging van bankiers en financiele adviseurs, die bij de Guinness-overneming van Distillers waren betrokken.

Saunders is tegen zijn veroordeling in hoger beroep gegaan, net als de eigenaar van de Heron-groep, Gerald Ronson en de effectenhandelaar Anthony Parnes. Zij allen zijn de gevangenis ingegaan voor hun pogingen de aandelenprijs van Guinness ten tijde van de strijd om de overneming van Distillers kunstmatig op te drijven, tegen betaling achteraf. Sir Jack Lyons, de vierde verdachte in het eerste Guinness-proces, is er met een boete van 3 miljoen pond afgekomen. De rechter hield hem voor dat alleen zijn slechte gezondheidstoestand hem een langdurige gevangenisstraf heeft bespaard.

Saunders, Ronson en Parnes zijn inmiddels allen in een half-open gevangenis geplaatst. De snelheid waarmee dat is gebeurd is op wijdverbreide kritiek van meten met twee maten gestuit. 'Gewone' criminelen moeten tenminste maanden wachten op een definitieve bestemming, bij de drie City-topmensen was de toedeling binnen een week een feit.

    • Hieke Jippes