EZ hoeft steun voor mega-chips Philips niet terug

DEN HAAG, 28 sept. Philips hoeft 250 miljoen gulden overheidssteun die de onderneming heeft ontvangen voor het megachip-project en Jessi niet terug te betalen. Dat heeft minister Andriessen (economische zaken) gisteren gezegd tijdens mondeling overleg met de Tweede Kamer.

Het megachip-project is een voorloper van Jessi (Joints European Submicron Silicon), het Europese technologieprogramma voor de stimulering van de micro-electronica. De overheid steunde beide projecten met 190 respectievelijk 60 miljoen gulden. Eind augustus maakte Philips bekend te stoppen met de ontwikkkeling en produktie van zogenoemde statische geheugenchips.

Andriessen wil pas een besluit nemen over voorzetting van de Nederlandse overheidssteun aan het Jessi-project, nadat Philips hem 'een strategische analyse heeft verschaft over haar positie in Jessi binnen de gewijzigde situatie'.

Andriessen zei dat Philips het befaamde Nat-Lab (natuurkundig laboratorium) in de 'aanbieding' heeft gedaan. Dit zou de overheid jaarlijks 80 tot 100 miljoen gulden hebben gekost. 'Ik had het eigenlijk wel gewild', zo bekende hij tegenover de Kamer. 'Ik zou het dan bijvoorbeeld bij TNO hebben kunnen onderbrengen. Maar ik heb er het geld niet voor en ik durfde het niet aan.'

De minister herhaalde gisteren dat hij vindt dat de controle bij het project niet heeft gefaald. Volgens hem is het commercieel succes van de statische geheugenchip slechts een kwestie van tijd. 'Het is jammer dat Philips daar het financieel uithoudingsvermogen niet voor heeft', aldus Andriessen. Hij vindt niet dat de overheid in een eerder stadium had kunnen vorzien dat Philips er slecht voorstond.

Op 3 juli tijdens een gesprek met Philips-president Timmer kreeg Andriessen al de indruk dat het slecht ging met het bedrijf. 'Ik kreeg toen een onrustig gevoel en dacht: dat kunnen we nooit allemaal volbrengen.' Op 15 augustus is hij ingelicht over het besluit van Philips om met de ontwikkeling van statische geheugenchips te stoppen.

De Tweede Kamer beoordeelt de handelwijze van Philips als 'zorgvuldig'. PvdA'er Van Gelder wil pas een definitief oordeel vellen wanneer de minister met Philips heeft gesproken over de strategische analyse en een besluit neemt over overheidssteun aan het Jessi-project.