Emir van Koeweit doet emotioneel beroep op VN en krijgtovatie

NEW YORK/ NICOSIA, 28 sept. De emir van Koeweit, sjeik Jaber al-Ahmad al-Sabah, heeft gisteren in een emotionele rede voor de Algemene Vergadering de Verenigde Naties opgeroepen zijn land te helpen bevrijden van de Iraakse invasiemacht en het te herstellen als 'oase van vrede en veiligheid'. 'Het lot van een natie is in uw handen', zei hij.

De emir, die naar Saoedi-Arabie vluchtte toen de Iraakse troepen op 2 augustus zijn land binnenvielen, kreeg een zeldzame staande ovatie van de gedelegeerden behalve de Iraakse, die de zaal verlieten toen hij begon te spreken. Irak heeft Koeweit ingelijfd als zijn 19de provincie.

De emir noemde het optreden van Irak tegenover Koeweit 'barbaars', gezien de wijze waarop de mensen in het land worden geterroriseerd en vernederd. 'Verkrachting, vernietiging, terreur en marteling zijn nu regel in het eens zo vreedzame en rustige Koeweit', zei hij. 'Wij ontvangen dagelijks berichten over massamoord en voortgaande gewapende plunderingen en vernietiging van staateigendommen en prive-bezittingen.'

De emir zei bereid te zijn de door de Iraakse invasie meest getroffen landen financieel bij te staan. Hij bedankte alle landen die Koeweit steunen in de huidige crisis.

De emir van Koeweit ontmoet vandaag in Washington de Amerikaanse president George Bush. Naar verluidt wil Bush op die manier nog eens onderstrepen dat de VS sjeik Jaber onverminderd zien als de wettige leider van Koeweit en zijn terugkeer blijven eisen. Sommige Congresleden hebben Bush' steun voor zijn autocratische bewind gekritiseerd, maar volgens minister van buitenlandse zaken James Baker is het nu niet het moment om aan te dringen op structurele wijzigingen. Ook bij voorbeeld de Franse president Mitterrand heeft deze week laten doorschemeren niet te staan op herstel van het bewind van de emir.

De Iraakse autoriteiten hebben intussen aangekondigd in oktober de Koeweitse identiteitsbewijzen in te nemen en te vervangen door Iraakse papieren. De meer dan 100.000 ingezetenen van Koeweit die wegens hun Iraakse, Iraanse of Saoedische afkomst geen recht hadden op de Koeweitse nationaliteit, kunnen nu de Iraakse nationaliteit krijgen. De maatregelen passen in het kader van een hele reeks Iraakse acties om Bagdads greep op Koeweit te verstevigen, waaronder de inwisseling van Koeweits tegen Iraaks geld. De Koeweitse dinar is na 6 oktober ongeldig. (Reuter, AP, AFP)