EG helpt Jordanie, GCC wil niet

NEW YORK, 28 sept. Jordanie krijgt financiele hulp van de Europese Gemeenschap, ondanks zijn ondersteuning van Irak. De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Gemeenschap verzetten zich gisteren in New York tegen de gedachtengang van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC) om het land van hulp uit te sluiten.

Minister Van den Broek zei gisteravond dat de landen van de GCC (Koeweit, Saoedi-Arabie, Oman, Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten) bereid zijn met hun oliedollars landen als Turkije, Egypte en Pakistan te helpen, maar niet Jordanie. In een gesprek tussen de ministers van buitenlandse zaken van deze landen met die van de Golfraad, gisteren in New York, bleek dat deze Golfstaten zich niet tegen Europese hulpverlening aan Jordanie zullen verzetten. Zij maakten hun Europese collega's echter duidelijk dat hun bevolkingen niet zouden accepteren dat een land werd gesteund dat enerzijds weliswaar de agressie van Irak veroordeelt, maar anderzijds 'compromissen wil sluiten, waar compromissen uitgesloten zijn'.

Minister Van den Broek zei gisteravond het standpunt van de Golfstaten te begrijpen, gezien de flagrante agressie van Irak tegenover een van de Golfstaten, Koeweit.

Maandag zullen de ministers van de EG-landen, die dan nog steeds allen in New York aanwezig zijn, een beslissing nemen over financiele hulp aan Jordanie als een van de meest getroffen landen door het embargo. Van den Broek gaat ervan uit dat de EG een voor Jordanie positieve beslissing zal nemen, hoewel steeds meer landen zich melden als meest getroffen door de Golf-crisis, zoals nu ook Pakistan en Bangladesh. De Jordaanse minister van buitenlandse zaken bevestigde gisteren tegenover zijn Nederlandse collega nog eens dat Amman zich houdt aan het VN-embargo tegen Irak.

In een gesprek met Van den Broek verzekerde ook de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Velayati, gisteren dat Iran zich strikt houdt aan het VN-embargo tegen Irak. De Iraanse minister maakte zijn Nederlandse collega echter duidelijk dat Iran zich verzet tegen een mogelijk blijvende aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het Golfgebied. 'Tot twee keer toe in het gesprek zei Velayati dat Iran geen bezwaar heeft tegen de huidige aanwezigheid van Amerikaanse troepen en schepen in de Golf, omdat Saoedi-Arabie daar nu eenmaal om heeft gevraagd en er ook geen andere mogelijkheid was de vrede op dit moment te bewaren.' In die zin moesten, zo had Velayati tegenover Van den Broek gezegd, ook verklaringen vanuit Iran over een heilige oorlog tegen de Amerikanen worden uitgelegd.