Competitieopzet benadeelt kleine teams in hockey

TILBURG, 28 sept. - Hockeyvereniging TMHC Forward heeft in de herenhoofdklasse in vier wedstrijden nog geen punt vergaard en zondagmiddag na het duel tegen Bloemendaal zal dat nul uit vijf zijn. De gepromoveerde club uit Tilburg die met man en macht een permanente positie op het hoogste niveau ambieert was eigenlijk al bij voorbaat tot een valse start veroordeeld. Forward moest de competitie notabene met een uitwedstrijd tegen landskampioen HGC beginnen en kreeg vervolgens Kampong, Klein Zwitserland en HDM tegenover zich.

De competitieleider heeft de rentree van Forward in de hoofdklasse bewust verzwaard. Als surrogaat voor een systeem met playoffs, dat velen in het hockey willen maar door de bondsmensen maar niet wordt ingevoerd, bedacht de KNHB een competitieopzet waarbij de 'sterkeren', de nummers een tot en met zes van het afgelopen seizoen, eerst alle 'zwakkeren', de overige teams plus de twee nieuwelingen, ontmoeten en daarna pas elkaar. Op het eerste gezicht benadeelt zo'n samenstelling van het speelschema de gepromoveerde ploegen. Die zoeken via een gelijkspel of overwinning snel een bevestiging van hun capaciteiten ten opzichte van de andere teams. En dat gaat tegen de toppers minder makkelijk.

Bert Wentink, trainer-coach van Forward, noemt deze opzet een ramp voor zijn elftal. 'Op deze manier wordt de ploeg door de bond kapot gemaakt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? In wezen hebben wij onze oefenperiode met een week of vier verlengd. Het begint voor Forward over een week pas echt, met de wedstrijd tegen SCHC. Dan hebben we vijf toppers achter onze kiezen.' Wentink nodigde de afgelopen weken een paar keer een ploeg uit een lagere klasse uit 'zodat er toch nog eens werd gewonnen'. De andere nieuweling in de hoofdklasse, Victoria uit Rotterdam, heeft evenals Oranje Zwart en Pinoke in ieder geval al een punt, afgelopen zondag behaald tegen Kampong. De jeugdige trainer-coach Ronald Hugers is zelfs optimistisch uit de eerste weken gekomen. Hij drukte zijn team op het hart de wedstrijden tegen de toppers puur als leerproces te zien, maar tot zijn verbazing was Victoria niet een keer echt de mindere. 'Maar', zegt Hugers, 'ik kan me voorstellen dat als je net zoals Hattem vorig jaar met grote cijfers op je broek krijgt de animo niet groot meer is en je problemen krijgt met de motivatie.'

Verrassing

Tilburg, stadgenoot van Forward, behoort op grond van de negende plaats van het vorige seizoen ook tot de zwakkeren. Voor die ploeg pakte de nieuwe opzet wel goed uit. Afgelopen zondag werd zelfs van titelverdediger HGC gewonnen en werd eerder ook KZ verslagen en tegen Kampong en Bloemendaal gelijk gespeeld. Bij wijze van verrassing staat Tilburg nu gedeeld derde op de ranglijst. Toch is ook trainer-coach Harrie Delmee niet te spreken over de gedachtekronkel van de bond. Hij klaagt over het feit dat de hockeycompetitie in de eerste weken nauwelijks publiciteit heeft gekregen. 'Na de behaalde wereldtitel denk ik dat de pers best interesse had gehad. Maar dan wil men wel naar een topper toe, Bloemendaal-HGC of Amsterdam-Kampong. Die wedstrijden zijn er door deze opzet dus nog niet geweest.'

Delmee heeft te doen met Forward. Hij weet uit ervaring dat het uitblijven van succes grote invloed heeft op de sfeer binnen het team en de mentale gesteldheid van de spelers. 'Je hebt', is Delmee van mening, 'als trainer meer aan een overwinning dan aan veertien dagen hard trainen. Succes is het enige dat telt in de amateursport. Profs hebben nog het geld dat het leed kan verzachten, maar hier is men puur van het resultaat afhankelijk. Vorig jaar kon je bij Tilburg goed aan de ploeg merken dat het slecht ging. Er liepen spelers chagrijnig rond en met name tijdens de wedstrijden vielen er over en weer verwijten. Maar nu we wel punten halen, ach man, de werksfeer is geweldig.'

Bert Wentink van het puntloze Forward acht zijn team mentaal vrij sterk. Hij zegt het voordeel te hebben dat de ploeg al vrij lang in dezelfde samenstelling speelt. Verder heeft de coach zelf veel op de spelers ingepraat. 'Eigenlijk zonde van de tijd, he.' Wentink is reeel genoeg om te stellen dat Forward met een gewone competitieopzet misschien ook wel onderaan had gestaan. Twee jaar geleden verscheen de club al een keer in de hoofdklasse. Het kreeg toen een flinke opkikker door in de eerste competitiewedstrijd 2-2 tegen Kampong te spelen, maar uiteindelijk degradeerde Forward toch.

Wennen

Het is een gegeven dat clubs die naar de hoofdklasse promoveren altijd problemen krijgen. De afgelopen twee seizoenen degradeerden alle ploegen die de stap omhoog hadden gemaakt meteen weer. Forward en Geel Zwart in het seizoen 1988-'89 en Schaerweijde en Hattem in de vorige competitie. 'Je kan je als team in de hoofdklasse geen fout permitteren', oordeelt Victoria-coach Ronald Hugers. 'Dat is enorm wennen.' Hij keek zijn ogen uit toen Amsterdam in de eerste wedstrijd van het seizoen zijn beide strafcorners benutte. Hugers: 'Na die eerste corner had ik nog tegen mijn assistent op de bank gezegd: het zal toch niet waar zijn dat ze honderd procent scoren.' Bert Wentink zegt zich met Forward secuur op de strafcorners voor te bereiden. Het is echter afwachten of dat voldoende blijkt te zijn. 'We hebben in Nederland corners van wereldformaat.'

Qua organisatie hoort Forward op het hoogste niveau thuis. De vereniging heeft ruim 1100 leden en is beduidend groter dan stadgenoot Tilburg. Op het complex van Forward in het gemeentelijk sportpark liggen drie kunstgrasvelden. De steun van de leden voor het eerste elftal is groot. En Forward kan dan wel nul punten hebben, maar de selectie reist wel mooi per bus naar de uitwedstrijden. Die luxe kent geen andere hoofdklasser. Wentink heeft ook niet te klagen over de mogelijkheden voor zijn ploeg. Volgens hem mist Forward alleen 'die paar toppers'. Onlangs leken de Tilburgers een international te hebben gestrikt door hem een baan aan te bieden, maar op het laatste moment ketste dat toen af.

Het zuiden kampt met het probleem dat vele spelers wegens studie of werk naar het westen trekken. 'Hoe komen we aan topspelers en hoe houden we ze', typeert Harrie Delmee de situatie. Bij Forward reizen twee studerende spelers drie keer per week van Rotterdam naar Tilburg. Bert Wentink noemt dat gevallen van clubliefde, maar hij beseft dat er eigenlijk meer dan een vergoeding van de reiskosten tegenover moet staan om hockeyers in het zuiden te houden. Hij wil zelf nu ook wel naar een club uit het westen. Hij staat bij de ploegen uit de hoofdklasse bekend als een goede coach met gedurfde ideeen. Wentink vindt dat de hockeyregels simpeler moeten worden gemaakt en dat het beter is met minder spelers - negen per team - te hockeyen. Hij heeft bij Forward aangekondigd dat dit zijn laatste jaar bij de vereniging is. Of hij daarna naar een andere club vertrekt is afhankelijk van het financiele aanbod. Wentink is als directeur van het sportcentrum van de Katholieke Universiteit Brabant eventueel bereid een deel van zijn werk in te leveren.

    • Hans Klippus