Bukman en Gabor beedigd

DEN HAAG, 28 sept. Koningin Beatrix heeft vanmorgen drs. J. D. Gabor beedigd als staatssecretaris voor natuurbeheer op het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij. Het CDA droeg burgemeester Gabor van Haaksbergen gisteren voor als kandidaat voor het nieuw in te stellen staatssecretariaat. Na een forse aanvaring met de PvdA was alsnog overeenstemming bereikt over de zwaarte van de portefeuille van de nieuwe staatssecretaris. Tegelijk met Gabor is ook drs. P. Bukman beedigd als minister van landbouw, natuurbeheer en visserij. Zijn kandidatuur als opvolger van de vorige week afgetreden Braks was niet omstreden. Met de beediging is gewacht totdat de problemen over de inhoud van de portefeuille van de nieuwe staatssecretaris en de aanvankelijke kandidaat, het CDA-kamerlid Van der Linden, waren opgelost. De PvdA maakte begin van de week bezwaar tegen een nieuw staatssecretariaat. Zij vond de portefeuille te licht.

Nadat de twee jaar geleden over het paspoort gestruikelde Van der Linden zijn kandidatuur introk, wisten CDA en PvdA gisteren snel overeenstemming te bereiken over een zwaardere portefeuille. Gabor wordt verantwoordelijk voor het directoraat-generaal landelijke gebieden en kwaliteitszorg. Het accent van de werkzaamheden in dit directoraat-generaal ligt op het natuurbeheer. In de portefeuille die Van der Linden voorgelegd had gekregen, ontbrak het natuurbeheer. PvdA-fractievoorzitter Woltgens noemde de zwaarte van het nieuwe staatssecretariaat gisteren 'nu politiek volwaardig'. Als opvolger van Bukman als staatssecretaris op het ministerie van economische zaken is vanmorgen mevrouw mr. Y. M. C. T. van Rooy beedigd. Zij keert terug op het departement waar zij ook in het kabinet Lubbers II staatssecretaris voor buitenlandse handel was. Omdat het aantal staatssecretariaten op economische zaken bij de laatste formatie is teruggebracht tot een, zal Van Rooy zich ook bezig houden met onder meer het regionaal beleid en toerisme. De nieuwe staatssecretaris voor natuurbeheer, de vijftigjarige Gabor, was sinds 1983 burgemeester van Haaksbergen in Overijssel. Hij is van Hongaarse afkomst, maar vluchtte in 1956 na de Russische inval naar Nederland. De econoom Gabor is sinds begin jaren zeventig actief in het CDA. Hij zei dat hij volkomen verrast was toen hij woensdagavond door minister-president Lubbers werd gevraagd om staatssecretaris te worden. Pag.3: Portret Gabor