Brits modehuis Laura Ashley biedt fabriek in Helmond te koopaan

ROTTERDAM, 28 sept. Het Britse modehuis Laura Ashley wil zijn fabriek in Helmond verkopen en zal zes fabrieken in Wales en Ierland sluiten. Laura Ashley hoopt dat de werkgelegenheid in Helmond, waar 140 mensen werken, ook na de verkoop behouden blijft.

Dit heeft de woordvoerder van Laura Ashley in Veldhoven vanochtend bevestigd. Laura Ashley maakte vorig jaar wereldwijd een verlies van 4,7 miljoen pond sterling. Het Britse bedrijf (kleding, woningtextiel en cosmetica) heeft het moeilijk door de hoge rentetarieven in Groot-Brittannie, de koers van het pond sterling en de oplopende schuldenlast. De sluiting van zes fabrieken in Groot-Brittannie kost 1000 banen. De sanering van de overige activiteiten kost nog eens 500 arbeidsplaatsen. Wereldwijd telt het bedrijf nu nog 8100 werknemers.

Behalve de vestiging in Helmond pakt Laura Ashley ook haar Europese hoofdkantoor in Veldhoven aan, het distributiecentrum op het vasteland dat totaal 61 Laura Ashley-winkels telt, waarvan zeven in Nederland. De gevolgen van de herstructurering in Veldhoven 'blijven beperkt' en zullen over enkele weken bekend worden, aldus de woordvoerder. Op het Europese hoofdkantoor werken 114 mensen.

De fabriek in Helmond bedrukt textiel voor kleding en voor woningen. Laura Ashley heeft in Engeland een identieke fabriek staan. De capaciteit daarvan is volgens de zegsman voldoende om de markt te bedienen.

Bernard Ashley, de huidige topman van het concern en de weduwnaar van oprichtster Laura Ashley, die gisteren de ingrijpende herstructurering aankondigde, constateert dat de onderneming niet kan overleven als de garens en textiel in Groot-Brittannie worden ingekocht. Produkten van dezelfde kwaliteit kunnen tegen een lagere prijs in andere landen worden aangeschaft, aldus Ashley. Tot vanochtend had zich voor de Helmondse vestiging nog geen enkele koper aangemeld.