Boksteam Noord-Korea verbannen

BEIJING, 28 sept. Het boksteam van Noord-Korea is vandaag verbannen van de Aziatische Spelen. Het organisatiecomite besloot het twaalf man tellende team te schorsen, nadat de twee trainers in de ring een scheidsrechter hadden gemolesteerd. De voltallige selectie en begeleidingploeg dienden met onmiddellijke ingang het spelersdorp in Beijing te verlaten. 'Het was een mensonterend incident', sprak Anwar Chowdhry, voorzitter van de internationale boksbond voor amateurs (AIBA). De kans is groot dat tijdens het AIBA-congres in Sydney in november de boksfederatie van Noord-Korea wordt geroyeerd.

Hoofdcoach Choi Sung-Jung en zijn assistent Kim U-gil raakten buiten hun zinnen, nadat hun bokser Ton Su-yong als verliezer werd aangemerkt van het duel in het super-zwaargewicht tegen Iraj Kiarostami uit Iran. Ze klommen de ring in en belaagden arbiter Mohammed Guznavi uit Pakistan. Choi raakte de leidsman met zijn knie vol op de lies. Guznavi moest naar het ziekenhuis worden vervoerd, waar hij de hele nacht bloed in zijn urine opgaf. De aanval op de Pakistaan was het startsein voor een massale vechtpartij in en buiten de ring. Met de hulp van een aantal toeschouwers werden enkele ringrechters uit Indonesie en India door andere boksers uit de Noord-Koreaanse ploeg eveneens mishandeld. De ordedienst had grote moeite de rust in de boksarena te herstellen.

Sportief gezien zijn de Aziatische Spelen niet meer dan de Chinese kampioenschappen met kwalitatief bescheiden buitenlandse deelneming. Op de eerste dag van het atletiekprogramma behaalden Chinezen vier dubbele zeges. Voor een wereldrecord zorgde de Chinese wielrenster Zhou Lingmei, die de kilometer met staande start aflegde in 1.13,899. Dat was een kwart seconde sneller dan Erika Saloemaje uit de Sovjet-Unie die sinds 1984 in het bezit was van het wereldrecord (1.14,249). Slechts bij het tafeltennis, waarin de Chinezen toch jarenlang domineerden, moesten de gastheren verrassend een veer laten. Na een pijnlijke nederlaag in de halve finale tegen Noord-Korea (0-5), kon slechts via een zege op Japan (5-0) brons worden veroverd. Voor het eerst sinds het debuut bij de Aziatische Spelen (in 1974) was de Chinese mannenploeg niet goed voor goud of zilver.

De veertien zeges bij het roeien tekent de Chinese sportprogressie. Tot voor kort was deze tak van sport in China nagenoeg onbekend. Volgens de verwachtingen behaalden de turners ook een honderd-procentscore. Bij het zwemmen werd vijf keer goud op zes onderdelen geboekt en het programma bij het atletiek werd geopend met vier Chinese zeges. (Reuter)