Birma: invallen in ambassades

BANGKOK, 28 sept. Het Birmese militaire bewind valt regelmatig Westerse ambassades in de hoofdstad Rangoon binnen om Birmees ambassadepersoneel mee te nemen voor ondervraging. Dat heeft een Westerse diplomaat gisteren in Bangkok gezegd. De landen van de Europese Gemeenschap hebben hiertegen bij Rangoon scherp geprotesteerd. Tien dagen geleden vielen Birmese militairen de Westduitse ambassade binnen en namen Birmese werknemers mee. Wat er met de gearresteerde personeelsleden is gebeurd is onbekend. 'De situatie van de mensenrechten in Birma is abominabel', aldus de diplomaat. Behalve de arrestaties binnen de ambassadegebouwen zouden de laatste tijd ook elders opnieuw veel opposanten van het militaire regime zijn opgepakt. In een verklaring van de EG staat dat de militaire junta niet langer wordt erkend als de 'wettige regering van Birma'. (AP, Reuter)