Benen tellen

Een ambtenaar die aan kwam bellen, In de zee bij 't vissenhuis, Zei: Ik kom voor 't benen tellen Is meneer de inktvis thuis? In het Koninkrijk der Dieren Zijn soms de benen met zijn tweeen En meestal zijn ze met zijn vieren; Maar dat geldt niet voor de zeeen.

In de zee, sprak hij gekweld, Zowel de Zwarte als de Rode, Zijn de benen gauw geteld; Alleen niet bij de Octopoden! Die dingen boven op uw kop Zijn, ik weet het, met zijn achten; Het tellen daarvan schiet al op, Daar hoeft U dus niet op te wachten. Nee, ik kwam mij vergewissen Of dat nou armen zijn of benen. Maar niemand durfde te beslissen En hij ging onverrichterzake henen.

Nog een paar citaten: 'Voor zeven slaven uit Bali was de situatie erg genoeg om in 1709 een vluchtpoging te wagen. Midden in de nacht stalen ze een boot, maar hun vlucht werd ontdekt en de achtervolging werd ingezet. Bij de overmeestering op zee raakten 5 matrozen gewond. Justitiele autoriteiten werd 'ter examinatie derwaards gecommiteerd om aldaar selfs parate executie omtrent de delinquenten te doen.' Een werkelijk oproer brak uit in 1723. Het werd onderdrukt door 4 compagnieen soldaten, die bij donker aan land werden gezet 'om onnodig bloedvergieten te voorkomen'.'