Advocaat dient klacht in over vrijlating

AMSTERDAM, 28 sept. De Amsterdamse advocaat mr. H. G. Kersting heeft namens de weduwe van de in juli 1988 vermoorde Turkse vakbondsleider Nihat Karaman en diens opvolger een klacht ingediend bij de minister van justitie. De clienten van Kersting twijfelen eraan of de procedurefout waardoor de voor de moord veroordeelde A. R. (23) deze week op vrije voeten werd gesteld, wel aan een slordigheid te wijten is geweest. Zij vermoeden dat er sprake is van een complot.

Deze week werd bekend dat de appel-akte, die van het huis van bewaring waar de verdachte verbleef had moeten worden doorgestuurd naar de strafgriffie van de rechtbank, daar nooit is aangekomen. R. werd op 22 augustus veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Mevrouw Karaman is ervan overtuigd dat haar echtgenoot uit politieke overwegingen werd gedood en dat de moord lang van tevoren was gepland. De akte zou bewust zijn zoekgemaakt.