Zege volleybalteam geen bewijs Brokkings gelijk

AMSTERDAM, 26 sept. Harrie Brokking, de bondscoach van het nationale volleybalteam, wilde de 3-1 overwinning in het oefenduel tegen Zweden gisteravond niet beschouwen als bewijs van zijn gelijk. Hij is een tegenstander van wat in Nederland 'het Zweedse model' wordt genoemd. De basisspelers van de Scandinaviers komen in buitenlandse competities uit en worden voor de grote toernooien voor de nationale selectie opgeroepen. Bij het Europees kampioenschap van verleden jaar in eigen huis eindigde Zweden, een zeer klein volleyballand, op die wijze verrassend tweede, een plaats hoger dan Nederland.

Toch ziet Harrie Brokking niets in een dergelijke opzet. Hij zou met vertrokken spelers als Posthuma, Zoodsma, Blange en Grabert ook een aardig team kunnen samenstellen. Maar Brokking vindt dat korte-termijnpolitiek. Het resultaat van gisteravond zou zijn stelling kunnen onderstrepen, maar Brokking beseft dat het Zweedse team nog lang niet in zijn goede doen is. Het miste vedette Bengt Gustafson en volgens coach Anders Kristiansson heeft zijn team door operaties bij vier spelers een flinke stagnatie in de voorbereiding op het wereldkampioenschap van volgende maand opgelopen.

Maar ook tegen Zweden in de huidige vorm was het opmerkelijk dat Nederland precies twee maanden na het vertrek van drie basisspelers zo overtuigend won. Zonder problemen kon zelfs de 312-voudig international Teun Buys, al geruime tijd geleden naar het Belgische Maaseik vertrokken, ter gelegenheid van zijn uitgestelde afscheidsavond een setje worden ingepast. Bij een stand van 14-8 werd de voormalige wisselspeler in een voor de helft gevulde sporthal Zuid in Amsterdam met bloemen, cadeaus en mooie woorden voor zijn jarenlange trouwe dienst bedankt. Terwijl Buys overal in de zaal handen schudde ging zijn oude ploeg onverstoorbaar verder. Slechts in de derde set wist Zweden het initiatief te nemen.

Vervangers

Voor Brokking is de prestatie tegen de nummer twee van Europa wel een aantoonbaar bewijs dat in het door hem gehanteerde model, waarin de internationals niet in clubverband uitkomen, steeds goede vervangers voorradig zijn. 'Avital Selinger en Ron Boudrie kunnen zo goed meekomen, omdat ze altijd voluit zijn gegaan op de trainingen.' En de derde nieuwe basisspeler, Martin van der Horst, heeft volgens de coach in jaar tijd veel bijgeleerd. 'De Zweden zijn op hun manier afhankelijk van toevallig een goede lichting spelers. Wij niet. Wij leiden ze op.'

Kristiansson daarentegen zegt geen andere keuze te hebben dan zijn internationals uit het buitenland op te roepen. Volgens hem zijn er in zijn land geen sponsors te vinden die een model zoals in Nederland willen bekostigen. Kristiansson, tevens coach van de Italiaanse topclub Treviso Sisley, heeft ook zijn bedenkingen over dat systeem. Hij vraagt zich af hoe de verveling kan worden tegengegaan als de spelers dag in dag uit met elkaar trainen. 'Bij mij spelen de reserves bij hun clubs, maar hoe komen de bankspelers van Nederland aan hun speeltijd?'

Kristiansson vindt het huidige Oranje zwakker dan het vorige. Dat bleek volgens hem niet in de wedstrijd tegen Zweden, omdat Nederland daarin niet onder druk kwam te staan. 'Met Selinger als spelverdeler wordt er wel sneller en met meer variatie gespeeld', is hij van mening. 'Maar Nederland heeft momenteel niet meer dan zeven spelers die een hoog niveau kunnen halen. Dat is erg weinig.' De Zweed verwacht niet dat Nederland bij het komende wereldkampioenschap een plaats bij de bovenste vier zal halen. Daar houdt collega Brokking zelf ook geen rekening mee. Hij is weliswaar verbaasd over de progressie die zijn team in de nieuwe samenselling in korte tijd heeft gemaakt, maar hij zou het nog steeds een klein wonder vinden als Oranje straks in Brazilie een medaille haalt. Cuba, Italie en Sovjet-Unie of Brazilie lijken daarvoor de kandidaten. Toch sluit Brokking een hoge klassering niet helemaal uit. Door het ingewikkelde speelschema bij de wereldtitelstrijd kan de loting voor onverwachte situaties zorgen. 'Met een beetje geluk kunnen we dus nog ver komen.' Anders Kristiansson hoopt voor Zweden op hetzelfde.

    • Hans Klippus