Voorhoeve nieuwe directeur Clingendael

DEN HAAG, 27 sept. Het Tweede- Kamerlid J. Voorhoeve, tot mei van dit jaar fractievoorzitter van de VVD, verlaat per 1 januari het parlement om directeur van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael te worden. Voorhoeve zegt de kans om weer op zijn eigen vakgebied werkzaam te zijn, niet te hebben kunnen afslaan.

Hij is thans part-time hoogleraar bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Van 1980 tot 1986 was hij hoogleraar internationale betrekkingen aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. In de jaren zeventig werkte hij bij de Wereldbank, de WRR en de Teldersstichting. Voorhoeve volgt bij Clingendael H. J. Neuman op die met pensioen gaat.

Voorhoeve is de vijfde VVD'er sinds de Tweede- Kamerverkiezingen van vorig jaar het mandaat van de kiezer naast zich neerlegt. Nijpels werd burgemeester in Breda, Hermans in Zwolle, De Grave wethouder in Amsterdam en Nijhuis algemeen directeur van Nefarma. Voorhoeve was de vierde politiek leider van de VVD in tien jaar. Zijn plaats in de Kamer zal worden ingenomen door het oud-Kamerlid J. van Rey. Deze viel in ongenade bij de partijtop toen hij in een interview te kennen gaf als automobilist de maximum-snelheid regelmatig te overtreden.

Voorhoeve werd fractievoorzitter in 1986, toen de VVD onder leiding van Nijpels negen zetels had verloren. Zijn politiek leiderschap werd echter geen succes. Hij probeerde de VVD in een 'sociaal-liberale' middenkoers te stuwen, maar vond daarvoor bij partij weinig gehoor. Nadat Voorhoeve mei vorig jaar het kabinet liet vallen, verloor de partij nog eens 5 zetels. Bij zijn aftreden in mei zei hij plaats te willen maken voor iemand met 'met meer gezicht en wervingskracht dan ik'.