Veroordeelde moord Karaman vrij door fout

ROTTERDAM, 27 sept. De 23-jarige A. R., die op 22 augustus tot twaalf jaar cel is veroordeeld voor moord op de Turkse vakbondsleider Nihat Karaman in 1988, is maandag op vrije voeten gesteld. De aanleiding hiervoor is een procedurefout.

R. heeft in het Amsterdamse Huis van Bewaring beroep ingesteld tegen zijn vonnis. Een appel-akte dient in principe door de verdachte persoonlijk te worden afgegeven bij het kantoor van het gerecht waar het proces heeft plaatsgehad. Wanneer een verdachte in het Huis van Bewaring verblijft, kan de akte ook daar worden opgemaakt om vervolgens te worden doorgestuurd naar de strafgriffie van de rechtbank. De akte is daar echter nooit ontvangen.

De hechtenis van een veroordeelde die beroep heeft aangetekend moet iedere dertig dagen verlengd. Aangezien de rechtbank niet van R's appel op de hoogte was, kon zijn voorlopige hechtenis niet worden verlengd. 'Dan is het dus exit', aldus mr. L. de Wit, de Amsterdamse persofficier van justitie.

Het is nog onbekend wie er voor de procedurefout verantwoordelijk is. Mr. de Wit: 'Ik kan zelfs op dit moment nog niet zeggen of de bewuste akte door een bode is meegenomen of per post is verstuurd.'

Inmiddels is door de directie Gerechtelijke Ondersteuning een onderzoek ingesteld. Volgens De Wit kan het nog geruime tijd duren voordat de zaak opnieuw voor zal komen. 'Dat hangt af van de rechtsmiddelen die R. wenst te hanteren. Indien hij tegen het vonnis in hoger beroep zou gaan en daarna nog in cassatie, kan die procedure maanden of zelfs langer dan een jaar in beslag nemen. Al die tijd blijft de verdachte dan op vrije voeten', aldus De Wit. Volgens de persofficier mag het niet zo zijn dat de wet aan administratieve foutjes 'dit soort fatale consequenties' verbindt. De Wit: 'Dat past niet in een rechtstaat.' De verblijfplaats van de vrijgelaten A. R. is onbekend. Volgens zijn advocaat, mr. Badoux, 'zijn er maatregelen genomen om zijn veiligheid te garanderen'. Zijn client zal zich volgens hem het land niet ontvluchten. 'R. wenst de volle verantwoordelijkheid voor zijn daad te dragen', aldus de advocaat.

R. heeft in augustus de moord op Karaman bekend en verklaard te hebben gehandeld uit bloedwraak. Karaman zou seksueel contact met R's zuster hebben gehad. De Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB), waarvan Karaman voorzitter was, heeft altijd volgehouden dat politieke motieven aan de moord op Karaman ten grondslag lagen. De vakbondsleider zou herhaaldelijk zijn bedreigd door extreem-rechtse Turkse organisaties, zoals de Grijze Wolven.