Verdachte bomaanslag niet vervolgd

AMSTERDAM, 27 sept. De 33-jarige man die werd verdacht van het plaatsten van een bom eind juni bij het kantoorgebouw Aurora in het centrum van Amsterdam, wordt niet vervolgd. Volgens de Amsterdamse persofficier mr. L. de Wit is in de loop van het onderzoek gebleken dat er te weinig aanwijzingen waren om de man te vervolgen. Het onderzoek naar de toedracht van de bomaanslag gaat door. 'We zitten nog niet helemaal op dood spoor', aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

De verdachte werd een week na de bomaanslag aangehouden naar aanleiding van tips die bij de politie waren binnen gekomen. Hem werd het opzettelijk teweeg brengen van een ontploffing met levensgevaar voor anderen ten laste gelegd. Hij werd bijna drie weken na zijn aanhouding vrijgelaten.

Een confrontatie met zes getuigen die tijdens de bomaanslag in de buurt van het Auroragebouw waren liep op niets uit omdat geen van hen de man positief indentificeerden. Vier andere getuigen hadden een voor de verdachte ontlastende verklaring afgelegd.

Zes dagen na de aanslag bij het Auroragebouw ontplofte opnieuw een bom, dit maal voor de Spaanse Banco de Vizcaya aan de Herengracht. Bij deze aanslag raakten twee mensen gewond. Beide aanslagen werden eind juli opgeeist door de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

De ex-verdachte zal bij justitie een schadeclaim indienen.